Leter etter toetasjes tog til Østfoldbanen

MEST AKTUELL: Ifølge Aftenposten er det vogner som dette, trukket av lokomotiv, som er mest aktuell å sette inn på Østfoldbanen.

MEST AKTUELL: Ifølge Aftenposten er det vogner som dette, trukket av lokomotiv, som er mest aktuell å sette inn på Østfoldbanen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Toetasjes tog kan være en realitet på Østfoldbanen neste år. Nå letes det med lys og lykte etter dobbeltdekkere for å avhjelpe sprengt kapasitet og trang tilværelse for de reisende.

DEL

Det er Aftenposten som skriver dette onsdag.

Togmateriell AS eies av Samferdselsdepartementet og har fått i oppgave å forsøke å skaffe tog til veie som kan leies ut til NSB og eventuelle konkurrerende selskaper.

Ifølge avisen vil togene kunne gi en økt kapasitet på opp mot 40 prosent.

Allerede i 2015 stemte transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget for å utrede forslag om nye toetasjes tog, og det hastet, mente de.

Konkret har det ikke blitt – før nå. Ved nyttår falt kontrollen med hvilke tog som kan gå på norsk jernbane ut av NSBs hender, og nå er altså Togmateriell AS i gang med undersøkelsene, i samarbeid med Jernbanedirektoratet, skriver Aftenposten.

– Jeg understreker at vi er i en tidlig fase, og at materiellet uansett ikke vil være på plass før neste år. Men vi har fått signaler om at denne type materiell kan finnes tilgjengelig, og vi skal ikke la noe være uprøvd, sier ansvarlig for direkteavtalene med NSB, Dagfinn Berge, i Togmateriell AS til avisen.

Les også: Vil få NSB til å tenke nytt

Lengre tog ikke mulig

I 2013 skrev Fredriksstad Blad  at antall passasjerer på Østfoldbanen var doblet på ti år,  fra 750.000 til nesten 1.450.000. Den gang påpekte markedsansvarlig Terje Andersen at det ikke var kapasitet for ytterligere vekst.

I november i fjor gikk tallet reisende på strekningen ned med 2,2 prosentpoeng fra året før: 1.570.000 reiste mellom Halden og Oslo de åtte første månedene i 2016.

Svært mange ble berørt av tilbud om buss for tog under arbeid på strekningen gjennom sommeren.

– Ikke uvanlig å sitte i gangen eller stå

På vei inn til Oslo er det kanskje pendlerne fra Moss som merker mest til problemet i hverdagen. En av dem som daglig jobbreiser til hovedstaden, er mossingen Jørn Johansen. Onsdag morgen la han ut denne oppdateringen på Facebook:

(artikkelen fortsetter under innlegget)

– Jeg skulle egentlig tatt lokaltoget, nettopp for å unngå fullt regiontog. Jeg jobbet halvannet år i England og merket tydelig, da jeg flyttet hjem igjen sommeren 2015, at kapasiteten er nær sprengt. Å sitte på gulvet til Oslo, eller stå som i dag, er ikke lenger unntaket. Vi mossingene merker nok det mest av alle, siden vi er siste stopp foruten Ski, skriver han i en melding.

Les også: Pendlere må vente i sju år på flere tog 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken