LANDET RUNDT: Hovedorganisasjonen Virkes direktør Harald Andersen vil fjerne den tollfrie grensen for privatimport på 350 kroner. Det skriver Side3.no.

Andersen peker på grensen som den viktigste driveren for veksten i utenlandske nettbutikker.

– Når vi ser på hva slags varer nordmenn kjøper i utenlandske nettbutikker, er det primært kjøp av varer til lave beløp, sa Andersen under Virkes handelskonferanse tirsdag, gjengitt av Finansavisen.

Tror på kraftig vekst

Virke tror det utenlandske markedet og nordmenns handel på nett vil tredoble seg fra i dag til 2030. Samtidig er prognosen at de norske netthandelsaktørene vil vokse mellom 30 og 40 prosent.

– Vi registrerer at det er flertall på Stortinget for å avvikle denne særnorske grensen. Det regner vi med at Stortingets flertall sørger for. Det vil bety mye både i arbeidsplasser og skatteinntekter, sa Andersen.

I praksis ønsker Virke nå å minne regjerings- og samarbeidspartiene på problemstillingen når de nå skal forhandle om politikken for de neste fire årene.

Evig hodepine for politikerne

Den såkalte tollfrigrensen har vært en evig hodepine for norske politikere, helt siden det ble innført en 200-kronersgrense på 70-tallet

Grensen ble innført for å hindre dyr administrasjon av fortolling av småforsendelser i Posten, som på dette tidspunktet var av et forholdsvis lite omfang - men gebyrene var på rundt et tusenlapp.

Grensen på 200 kroner ble holdt uendret i mange år, og etter hvert begynte privat import å skyte til himmels som følge av internett - og da spesielt DVD-er og CD-er.

Norske butikker har lenge ment at denne grensen har vært urettferdig, fordi den sørger for at utenlandske nettbutikker slipper å betale merverdiavgift på produkter, og dermed kunne prise varene langt lavere enn norske butikker.

Samtidig var norske forbrukere irriterte fordi Posten og andre fraktselskaper har tatt svært høye gebyrer i det øyeblikket en forsendelse har tippet over 200 kroner. Posten har for eksempel tatt et gebyr på rundt 130 kroner for å samle inn moms på en femtilapp til staten.

200-kronersgrensen ble prisjustert hvert år siden den ble innført, ville den ha vært på nærmere 1000 kroner.

Valgte å endre grensen

Det var lenge full enighet på Stortinget om å heve grensen vesentlig, men de negative konsekvensene for norske butikker har hindret politikerne å gjøre dette.

Dagens regjering valgte etter mye om-og-men å heve grensen fra 200 til 350 kroner, men bakte samtidig fraktbeløpet inn i totalprisen. Dermed var situasjonen nærmest uendret for norske forbrukere.

Mange har tatt til orde for å løse problemet ved å fjerne tollfrigrensen, men samtidig innføre en ordning der forbrukere selv fortoller sine produkter uten gebyr. Dermed ville norske og utenlandske butikker leve på like konkurransevilkår, samtidig som selve fortollingsgebyret ble tatt ut av regnestykket.

Dette er det så langt ikke lagt til rette for.