FOLLO: Det meldes stadig om viltpåkjørsler ute på veiene, og de aller fleste får folk flest aldri høre om. Senest torsdag måtte en elg bøte med livet etter å ha blitt truffet av en bil på E18 ved Retvet, rett ved grensen mot Indre Østfold, noe som førte til lange køer i morgentrafikken.

LES OGSÅ: Elgpåkjørsel skapte lange køer på E18: – Det årnær seg

Veldig fort

Smaalenenes Avis snakket med føreren, Sofus Brevig, som var på vei til jobb i Oslo da det smalt.

– Alt skjedde veldig fort. Det kom en elg litt hurtig fra høyre side av veien som jeg bare så vidt så i øyekroken. Det er første gang jeg krasjer med elg, men det har gått med noen rådyr gjennom åra, fortalte Brevig til avisen.

Bilens frontrute, grill og panser ble knust i sammenstøtet. Selv klarte han seg greit, men han legger ikke skjul på at han ble skremt.

– Det gikk veldig fort.

Den skadde elgen ble avlivet på stedet.

Vitne meldte fra

Samme dag fikk politiet melding om et påkjørt rådyr i Drøbak.

– Klokken 10 fikk vi melding om dødt rådyr i grøftekanten ved Frogn vgs. Vi fikk ikke denne meldingen akkurat da påkjørselen skjedde, men fra et vitne som hadde observert den i ettertid. Viltnemnda ble deretter tilkalt og tok seg av saken, forteller operasjonsleder Fredrik Solbakken i Øst politidistrikt til Amta.

LES OGSÅ: Bil har kjørt ut på jordet langs Langhusveien

Ekstra oppmerksom

Tidligere denne uken gikk Utrykningspolitiet ut og advarte om nettopp viltpåkjørsler på facebook. Det skriver Amta.

– Viltpåkjørsler skjer hele året, men som bilist har du grunn til å være ekstra oppmerksom om høsten og vinteren. Merk deg at vilt er i bevegelse spesielt ved skumring og daggry, skriver de.

UP har listet opp følgende råd dersom du havner i en slik situasjon: 

1: Sett på nødblink, ta på refleksvest og sikre stedet med varseltrekant.

2: Skaff oversikt over eventuelle personskader og ring 113 hvis akutt hjelp er nødvendig. NB! Ring alltid politiet på 02800, alternativt 112, om det er en akutt situasjon. Politiet kontakter viltnemnda i den aktuelle kommunen.

3: Merk stedet for påkjørselen. Det gjør det lettere å spore et skadet dyr.

4: Avliving: Rådfør deg med politiet og/eller viltnemda i den aktuelle situasjonen.

Gratis viltbånd

Nå kan man være føre var og skaffe seg gratis viltbånd hos Nordre Follo kommune. Disse kan brukes til å markere ulykkesstedet hvis man kjører på hjortevilt eller annet vilt.

Viltbåndene kan hentes på Nordre Follo kommunes innbyggertorg på begge bibliotekene, og er altså kjekt å ha liggende i bilen.

– På viltbåndet finner du informasjon på norsk og engelsk om hva du skal gjøre, og hvem du skal ringe hvis du kjører på hjortevilt (elg, hjort, villrein, rådyr og dåhjort), skriver kommunen på sin nettside.

Båndet kan også brukes hvis man kjører på annet vilt, som for eksempel rev eller grevling.

– Båndet brukes til å merke ulykkesstedet, slik at den kommunale viltvakta så raskt som mulig kan spore opp det skadede dyret.

Viltbåndene er kjøpt inn av Viken fylkeskommune i samarbeid med Vilt og trafikk i Hallingdal.