Gå til sidens hovedinnhold

Torunn gleder seg til Førerhundskolen til 60 millioner kroner står ferdig i Ås - nå er første spadetak tatt

Mandag ble spaden satt i jorden for Norges nye skole for fører- og servicehunder. Allerede om ett år vil dørene åpnes til den nye skolen.

For abonnenter

ÅS: Både representanter fra Norges Blindeforbund, ordfører i Ås Ola Nordal og direktøren fra NMBU, Lars Atle Holm var til stede da det første spadetaket ble tatt mandag.

– Vi skal lage verdens beste skole for fører- og servicehunder her i Ås. Men dette hadde ikke vært mulig om ikke dialogen og samarbeidet med kommunen og NMBU hadde vært så god som den har vært, sa en fornøyd generalsekretær i Blindeforbundet, Karsten Aak til de fremmøtte.

LES OGSÅ: Rush av folk som vil donere etter at klubbhuset ble rasert: – Helt overveldende

Prosjektet er mulig på grunn av innsamlede midler

Per i dag er Norges Blindeforbunds skoler, spredd utover på tre lokasjoner på østlandsområdet. Planen, som startet opp allerede for fire år siden, var å samle det meste på ett sted. Etter mange diskusjoner og gode samtaler med både kommune og NMBU, falt valget på Ås. Skolen blir liggende inne på området til Norderås gård. Nærheten til NMBU og spesielt den nye veterinærhøgskolen er også et pre for prosjektet. Prisen på skolen blir på rett under 60 millioner kroner.

– Pengene vi bruker på denne skolen, kommer stort sett fra midler vi har hentet inn via innsamling fra Kari og Ola nordmann, forteller Aak.

Hundeskolen er noe Ås både forventer og ønsker seg

Skolen vil bestå av flere bruksområder. I tillegg til administrasjonslokalet, vil det bli egne områder for valper, trening og en rekke støttefunksjoner. Når alt står klart senhøsten 2021, er det kun ett lokale i Oslo som vil bestå. Resten av Blindeforbundets lokasjoner vil bli flyttet til Ås.

Ordfører Ola Nordal var stolt da han ønsket hundeskolen velkommen til kommunen.

– Det er en stor glede å kunne ønske dere velkommen til Ås. En slik etablering er helt i tråd med både forventninger og ønsker vi har for utviklingen av kommunen vår, sa ordføreren.

LES OGSÅ: Laura (34) og Helga (37) har startet sitt eget søppelfirma - nå skal de erobre Follo: – Drømmen og målet er å kunne leve av dette

Lærer opp 45 hunder i året

Den nye skolen, som skal avle og trene opp fører- og servicehunder, vil trekke til seg mellom 13 og 15 nye arbeidsplasser til bygda.

Skolen vil vært år trene opp og sende ut cirka 45 hunder. Det er både førerhunder til svaksynte og blind, men også servicehunder som hjelper fysisk funksjonshemmede i det daglige. Prisen for en ferdig opplært fører- eller servicehund, ligger på cirka 340.000 kroner. Alt er dekket av Nav.

SE VIDEO:

Hundene har ulikt bruksmønster

Det er en viss forskjell på bruksmønsteret til fører- og servicehunder. Servicehundene kan hjelpe til ved av- og påkledning, klesvask og sengeskift. De kan plukke opp ting som faller ned og hente gjenstander som er utenfor rekkevidde. Servicehundene har stor bredde i arbeidsoppgavene sine og kan være til nytte både for gående og mennesker som er avhengige av rullestol. Mens førerhunden sørger for at svaksynte og blinde kan ta seg trygt og fritt rundt i samfunnet.

Torunn Gaarder er svaksynt og trenger førerhund i det daglige. I tillegg er hun daglig leder på fylkeskontoret i Akershus. Hun gleder seg stort over at fagmiljøet blir flyttet nærmere hennes eget bosted.

– Ås får nå et veldig spennende hundemiljø, med trenere som har fantastisk kunnskap. Jeg gleder meg til skolen står ferdig, sier hun til Østlandets Blad.

Kommentarer til denne saken