Setter ned fartsgrensen på E18

SENK FARTEN, REDD LIV: – Selv det å kjøre litt for fort kan være forskjellen på liv og død, erklærer Nils-Erik Bogsrud, direktør for fylkesavdeling Akershus i Statens vegvesen, som har satt ned fartsgrensen på E18 gjennom Follo. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

SENK FARTEN, REDD LIV: – Selv det å kjøre litt for fort kan være forskjellen på liv og død, erklærer Nils-Erik Bogsrud, direktør for fylkesavdeling Akershus i Statens vegvesen, som har satt ned fartsgrensen på E18 gjennom Follo. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

SKI/ÅS: For å redde liv setter Statens vegvesen fartsgrensen ned til 70 kilometer i timen hele veien fra Nygårdskrysset i nord til fylkesstøtten i sør.

Morgentrøtte bilister fikk det kanskje ikke helt med seg første dagen. Fra og med onsdag 8. juni ble fartsgrensen på E18 senket fra 80 til 70 kilometer i timen fra Nygårdskrysset i Ås og inn i Østfold.

– Ulykkesrisikoen på denne strekningen er stor fordi den er svært trafikkert og mangler midtrekkverk eller andre tiltak mot møteulykker. Nesten 9000 biler passerer denne strekningen hver dag, slår Statens vegvesen fast.

Del på Facebook

Follo først ut

Den 12,2 kilometer lange strekningen er først ut når Statens vegvesen nå setter ned fartsgrensene på en rekke strekninger over hele landet der faren for møteulykker er stor.

Risikoen for å bli drept i en frontkollisjon øker dramatisk når farten passerer 70 kilometer i timen. Sannsynligheten for å overleve en frontkollisjon er mye større dersom man holder fartsgrensen på 70 kilometer i timen enn om man kjører i 80 kilometer eller mer.

– Før det er for sent

Veivesenet mener derfor flere 70-soner er et viktig tiltak for å redde liv. Å sette ned fartsgrensen på E18 fra Nygårdskrysset er et helt nødvendig tiltak for å forebygge dødsulykker, ifølge direktøren for fylkesavdeling Akershus.

– På denne strekningen er det stor sannsynlighet for at vi vil oppleve alvorlige ulykker i fremtiden. Vi vil være i forkant og sette inn tiltak før det er før det er for sent, sier Nils-Erik Bogsrud i en pressemelding.

Full støtte fra politiet

Trafikkoordinatoren i Follo politidistrikt er overbevist om at å sette ned farten er rett vei å gå for å forebygge ulykker.

– Jeg vet at store deler av bilistene er skeptisk, men jeg synes det virker veldig godt faglig dokumentert. Å sette ned farten til 70 kilometer på E18 vil både redusere antall ulykker og redusere konsekvensen av ulykkene. Det gir store utslag at den jevne bilist får farten litt ned, selv om det er noen som kjører for fort, uttaler Oddgeir Blokkum til ØB.

Vil følge med i sidespeilet

Follo-politiet har så langt ikke prioritert å følge med på trafikken på E18 etter at fartsgrensen ble senket.

– Vi har ingen plan om å gjøre noe opp mot de nye skiltene. Ved ledig kapasitet vil patruljen ta en time eller to, enten det er dag eller kveldstid. Det er mulig vi burde prioritert dette. Men UP tar de store kontrollene, påpeker Blokkum.

Hva synes du om den nye fartsgrensen? Si din mening i kommentarfeltet under!

Klikk her for å gå tilbake til forsiden

Artikkeltags