Gå til sidens hovedinnhold

Åtte av ti blir kjørt til trening: – Det er altfor mange

Artikkelen er over 3 år gammel

Det gjør godt for både miljøet, kroppen og trafikksikkerheten hvis du sykler til fritidsaktiviteten din.

SKI/LANGHUS: Det påpeker Ski kommune, som inviterer til gratis sykkelsjekk i Ski idrettspark torsdag 3. mai fra klokken 16.30 til 19.30. Tirsdag 7. mai er det tilsvarende opplegg i Langhus idrettspark.

Målet er at barn og ungdom mellom 6 og 18 år skal komme syklende til trening og få en vårsjekk på sykkelen sin samtidig.

Kommunens mobile sykkelløype settes opp, og alle som vil kan prøve seg i denne. Noen heldige syklister vinner gavekort med fine premier. G-Sport og Ås sykkelverksted står for sykkelsjekken.

– Jeg har med meg to av mine beste sykkelreparatører. Det viktigste er at de sykler videre på trygge sykler, sier varehussjef Johan Toftstuen hos G Max Ski.

LES OGSÅ: Elsykkel-selger tror mange kjøpere sitter på gjerdet og venter på beskjed fra kommunen

– Altfor mange kjøres

Det koster ingenting. Ski kommune og prosjektmidler står for kostnadene hvis det for eksempel viser seg at du trenger nye bremseklosser. Det kan være vel anvendte penger:

– Forskning viser at 80 prosent av dem mellom 6 og 12 år blir kjørt til og fra idrettsaktivitet. Tallet er litt lavere for dem som driver med korps, men det er fortsatt et altfor høyt tall, sier Hege Narvåg.

Hun jobber i Ski kommune med prosjektet Trafikksikkerhet og fritidsreiser blant barn og unge, hvor målet er å få flere til å gå og sykle til og fra fritidsaktiviteten sin.

LES OGSÅ: – Vil være aktive og synlige

– Må være gode forbilder

Kommunens spørreundersøkelse viser noe av det samme.

– Mange barn sykler eller går til og fra skolen, men når de skal på trening eller annet, blir de kjørt. Det vil vi endre på. Tidsklemma er én ting som gjør at det blir sånn. Utrygghet i trafikken, trafikkbildet, utrygge overganger og ikke nok sammenhengende gang- og sykkelveinett er ting som gjør at man velger å bli kjørt. Men all den trafikken genererer mer trafikk og mer utrygghet. Jeg tenker at vi foreldre må gå i oss selv og være forbilder for barna våre, sier Hege Narvåg.

Prosjektet startet ved nyttår og skal gå ett år. Lag og foreninger for barn og unge oppfordres også til å sende inn en god historie om hvor viktig det er å gå eller sykle. Det beste bidraget vinner en premie.

LES OGSÅ: – Du er en flott ambassadør for Ski, Sigrid

Kommentarer til denne saken