Frank og Tuva har funnet tonen og formen på treningssenteret

STERKE SAMMEN: Frank Roaas (49) har fått formen og styrken tilbake etter treningstimene sammen med Tuva Iversen (24).

STERKE SAMMEN: Frank Roaas (49) har fått formen og styrken tilbake etter treningstimene sammen med Tuva Iversen (24). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Frank Roaas (og mor) takker personlig trener Tuva Iversen for at hun fikk ham på beina igjen. Treningen har gitt 49-åringen med Downs syndrom et mye bedre liv.

DEL

SKI: Etter at han fikk Pacemaker i 2010, ble formen til Frank Roaas (49) fra Ski bare dårligere og dårligere. Etter et halvt år på Stamina med Tuva Iversen som personlig trener, sykler han nå rett opp Skolebakken på vei hjem.

 – Jeg sykler opp den bratte bakken der, og forbi barnehagen, sier Frank Roaas med stolthet i stemmen.

– Men Skolebakken forbi Ski skole er jo bratt. Hender det at du må gå av sykkelen?

– Jeg sykler rett opp, erklærer 49-åringen

– Syklet du opp hele bakken før?

– Ja, svarer Frank.

– Nei, det har du ikke gjort, ikke siden 2016. Men nå på våren 2018 klarer du å sykle den, etter mange timers trening her på Stamina. Han Frank er glad i å sykle, han, kommer det fra mor Jørån.

– I alle fall når han har styrke til det, skyter personlig trener Tuva Iversen (24) inn.

OPP MED KNEET OG HUMØRET: At det er god kontakt mellom Frank og Tuva, teller mye.

OPP MED KNEET OG HUMØRET: At det er god kontakt mellom Frank og Tuva, teller mye. Foto:

I dårlig fysisk form

Frank Roaas (49) har Downs syndrom, og noen ganger stemmer ikke svarene helt med virkeligheten. Da må mor Jørån korrigere litt. Med sine 83 år er hun ikke lenger noen ungdom selv, til tross for at hun er veldig sprek for alderen. Derfor tok Jørån grep da hun så at sønnen ble fysisk svakere og svakere etter at han fikk operert inn Pacemaker i 2010. I januar meldte moren Frank inn i Stamina, treningssenteret på Ski storsenter, og betalte for 12 timer med personlig trener. Det ble Tuva Iversen (24).

– Den fysiske formen til Frank var veldig dårlig da han kom hit. Første gang jeg så ham, så jeg en mann som fysisk hang etter mor. Han vagget mye. Han var dårlig på selve gangen, selv om det ikke nødvendigvis trengte å være slik. Det kan ha vært litt herming etter andre som går sånn, tenker Tuva i dag.

TRENINGSPARTNERE: Siden januar har Frank Roaas og Tuva Iversen trent sammen på Stamina. Også trappen opp er en øvelse.

TRENINGSPARTNERE: Siden januar har Frank Roaas og Tuva Iversen trent sammen på Stamina. Også trappen opp er en øvelse. Foto:

– Hvordan var det å skulle trene Frank?

– Han var umotivert for trening. Han skjønte kanskje ikke helt poenget med det.

– Hvordan legge opp treningsprogrammet for å få Frank i form igjen?

– Jeg tenkte at det skulle være enkelt å gjennomføre, men spesifikt for å kunne trene opp den muskulaturen som er viktig. I Frank sitt tilfelle var det hoftene, som gjør at en klarer å trekke opp beina for å gå i trapper, sykle og så videre. Han hadde dårlig holdning og vi måtte jobbe for å stramme opp muskulaturen i ryggen, for den var dårlig. Og selvfølgelig i lårene, oppsummerer den personlige treneren på Stamina.

– Frank er flink til å lære

Mor Jørån berømmer også Franks arbeidsplass, Empo, som har hjulpet veldig med å motivere ham til å gjennomføre treninger. Frank er på Empo fire dager i uka, og på Stamina tre ganger i uka. To av gangene kommer han rett fra jobben, der de minner ham på at nå er trening neste post på programmet. Treningen er godkjent av fysioterapeut Gunn Haug ved Vikersund kurbad.

– Vi har trent med treningsapparater, og har holdt på i 45 minutter hver gang. Da har vi fokusert på lårmuskler og øvre og nedre del av rygg, skuldre og spesielt hoftemuskulaturen. De to siste månedene har han vært veldig flink, slår Tuva fast.

Beinpress, sittende roing og kneløft med vekt er viktige øvelser som er styrkende for muskulaturen. Å sparke ball har hjulpet til å få opp bevegeligheten og eksplosiviteten i hoftene.

– Ti ganger tre i hvert apparat. Veldig bra! Det er ikke sikkert at Frank liker det første gang, men andre og tredje og fjerde gang går det veldig bra og da gjør han det riktig. Frank er veldig flink til å lære, oppmuntrer Tuva.

Hilser på hver gang

Og resultatet er altså at nå kan Frank sykle rett opp den bratte Skolebakken, selv etter flere timer med trening på Stamina.

– Det var premien til dere begge to, sier mor med en klump i halsen.

Det koster med personlig trenger, så Jørån har fulgt med fra sidelinjen og fått opplæring i hvordan Frank skal gjennomføre øvelsene. De to her trent mye på egen hånd mellom timene med Tuva.

– Men vi møtes nesten hver gang dere har vært her, og så kommer jeg opp og motiverer og sjekker at innstillingene på apparatene er riktig, og at utøvelsen er riktig.

 Ikke streng, men bestemt

Også andre på treningssenteret har heiet på Frank når han stiller opp på Stamina. Men viktigst av alle er Tuva.

– Tuva har motivert Frank fra dag én, for han liker henne, sier mor.

– Og jeg liker ham, svarer den personlige treneren med et smil.

– Har Tuva vært streng mot deg noen ganger?

– Nei, svarer Frank.

– Tuva har ikke vært streng, men bestemt på at øvelsene skal gjøres riktig, mener mor Jørån.

RETT I RYGGEN: Å styrke ryggmuskulaturen slik at Frank ikke er lut i ryggen, er et av målene med treningen med Tuva.

RETT I RYGGEN: Å styrke ryggmuskulaturen slik at Frank ikke er lut i ryggen, er et av målene med treningen med Tuva. Foto:

Treningen er et samarbeid

– Denne treningen er et samarbeid. Å se hverandre, å se Frank er viktig. Og det ikke å gi opp. Tålmodighet fra deg også, sier Tuva og ser på Frank.

– Skal du fortsette å trene med Tuva?

– Litt av og til, så, svarer Frank.

Mor legger til at sønnen skal fortsette å trene på Stamina tre ganger i uka, men at Tuva skal lære opp andre som kan følge opp Frank når han er på treningssenteret.

Den personlige trenerer berømmer 49-åringen for den store fremgangen han har hatt siden de første gang møttes i januar.

– Frank har hatt god progresjon i styrketreningen., mer motivert og du er veldig klar på hva du driver med. Og går på med mot!

Satser tungt i et tøft marked 

Artikkeltags