Gå til sidens hovedinnhold

Trolig funn av cyanobakterier i Gjersjøen - kommunen advarer mot bading

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommunen følger situasjonen og leverer inn nye prøver mandag. Inntil videre bes folk om å ikke bade i Gjersjøen.

OPPEGÅRD: Oppegård kommune går i kveld ut og ber folk om å ikke bade i den populære Gjersjøen, hvor mange finner muligheter for avkjøling i sommerhalvåret.

Kommunen skriver på sine nettsider at på noen steder er det tegn til oppblomstring av alger i Gjersjøen. Kommunen påpeker at det er ingen fare for at drikkevannet kan bli forurenset. Gjersjøen er drikkevannskilde for både Ås og Oppegård.

Cyanobakterier er forøvrig også arten av bakterier som finnes i Kolbotnvannet.

Prøver

Faun Naturforvaltning tar prøver/analyser av Gjersjøen. Siste prøve ble tatt 25. juni og det ble da ikke funnet tegn til oppblomstring av alger. Det som nå har dukket opp kan være cyanobakterier, men det er umulig å si hvilke, når cellene dør konsentreres de på overflaten og samles ofte i viker.

Oppegård kommune leverer prøver til NIVA på mandag og det vil ta et par dager før de får svar, ifølge kommunen.

- Siden vi ikke vet hva slags type cyanobakterier det er snakk om må vi Inntil videre advare publikum mot å bade der konsentrasjonen av alger er stor. Vi følger situasjonen og kommer tilbake med mer informasjon når vi har svar på prøvene, skriver kommunen.

Dette er cyanobakterier

  • Cyanobakterier (tidligere kalt blågrønnalger) er en gruppe fotosyntetiske mikroorganismer som er karakterisert av forskjellige pigmenter. Oppblomstringer av cyanobakterier kan forårsake toksikologiske og allergiske problemer, ifølge Folkehelseinstituttet.
  • Avhengig av forholdet mellom de ulike pigmentene kan organismene være blågrønne, røde eller svarte. Cyanobakterier får sin energi gjennom fotosyntese noe som gjorde at man tidligere betraktet dem som alger. Siden 1970-tallet har den strukturelle og funksjonelle likheten med bakterier medførte at man betrakter dem som bakterier. Ca. 150 slekter med over 1500 arter er beskrevet, og ca. 40 arter danner toksiner. I Norge er det påvist 12 toksinproduserende arter som til sammen er vist å produsere fem ulike grupper av toksiner. Cyanobakterier produserer også lukt- og smaksstoffer.
  • Eksponering for cyanobakterier i badevann kan, ifølge instituttet, resultere i allergiske reaksjoner som ligner på høyfeber, astma samt hud-, øye- og øreirritasjoner. Toksiner kan også forårsake øm og hoven lever, kvalme, oppkast, magesyke og øyeirritasjon. Inhalasjon kan medføre lungebetennelseliknende symptomer. Hepatotoksinene kan være letale. Dødelige forgiftninger hos mennesker er beskrevet.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet

Dermed bør du altså inntil videre finne andre steder å avkjøle deg. ØB følger saken. Du kan lese mer om saken og flere detaljer her ved å klikke på denne lenken


Kommentarer til denne saken