«Tryllefløytene» feirer 25 år – tre av damene har vært med siden starten i 1994

TRYLLEFLØYTENE: Fire av sangerne i "Tryllefløytene" under en gruppeøvelse i Kolben før jubileumskonserten. Fra venstre:  Martine Aurora Andersen, Kari Løkkeberg Haugom, Helle Høisæter Bekkesletten og Anne Løkkeberg Haugom. Her sammen med dirigent Liv Ragnhild Torneberg som stiftet koret for 25 år siden.

TRYLLEFLØYTENE: Fire av sangerne i "Tryllefløytene" under en gruppeøvelse i Kolben før jubileumskonserten. Fra venstre: Martine Aurora Andersen, Kari Løkkeberg Haugom, Helle Høisæter Bekkesletten og Anne Løkkeberg Haugom. Her sammen med dirigent Liv Ragnhild Torneberg som stiftet koret for 25 år siden. Foto:

- Det er ikke bare enkelt å drive et kor med unge damer som er i utdannelse, flytter, stifter familie og får barn, men vi har klart oss bra, sier Liv Ragnhild Torneberg. Hun har drevet elitekoret "Tryllefløytene" i Oppegård i 25 år.

DEL

KOLBOTN: I et kvart århundre har «Tryllefløytene» fortryllet publikum med vakker sang. Hver 13. desember i 25 år har koret gledet publikum i Oppegård med Luciakonserter og like ofte adventskonserter i Gamle Logen i Oslo, foruten årlige temakonserter i Kolben.

Torsdag 13. og fredag 14. juni inviterer «Tryllefløytene» til en musikalsk reise i Kolben med «the best of» fra korets 25-årige historiebok. Selvsagt med kostymer og koreografi, og sangerne stiller for anledningen også med nysydde jubileumskjoler.

Historien om «Tryllefløytene» startet egentlig i Sandefjord, den gang Liv Ragnhild Torneberg sang i Sandefjord Jentekor under ledelse av den anerkjente kordirigenten Sverre Valen. Dette var et elitekor som turnerte rundt i landet og vant konkurranser.

Tuftet på disiplin

– Disiplinen jeg fikk med meg fra dette koret inspirerte meg til å satse på et jentekor da vi flyttet til Kolbotn i 1993, sier Liv Ragnhild Torneberg. Da var hun allerede dirigent for musikalensemblet Scenario, som også har ståsted i Oppegård og med en rekke norske urpremièrer på store internasjonale musikaler bak seg.


KJOLEFINE: "Tryllefløytene" er klare for å åpne sine egen musikalske historiebok. Her mye helt nye kjoler.

KJOLEFINE: "Tryllefløytene" er klare for å åpne sine egen musikalske historiebok. Her mye helt nye kjoler. Foto:


– Scenario var et kor jeg overtok og videreutviklet, mens «Tryllefløytene» er mitt eget kor helt fra starten. Jeg begynte med jenter i 12-14-års alderen, men de ble etter hvert eldre og i dag kaller vi det et damekor.

– Koret består for tiden av 27 sangere og kommer i hovedsak fra Follo, Oslo og andre deler av Akershus. Den yngste er 15 år og den eldste 54 år, men de fleste er i aldersspekteret 20–35 år. Og så er det morsomt at tre av dem har vært med fra starten.

Koreografi viktig

– Se her, jenter, roper dirigenten og fire unge damer i Tornebergs elitekor løper bort til pianoet. Oppå instrumentet står en pc med opptak av scener fra «Pikeskolen», som koret fremførte i 2004. Utdrag herfra står også på jubileumsrepertoaret. Sangen sitter som et skudd, men koreografien må drilles.

– Bøy dere litt mer mot den siden, da blir det enda mer liv i fremføringen, sier Torneberg. Jentene, som knapt var født da «Tryllefløytene» så dagens lys, nikker og gir seg i kast på ny.

Drivkraften

– Hva er prestasjonsmålet for «Tryllefløytene»?

– God sang og musikk er hovedpoenget med koret. Det blir mer og mer krevende fordi vi leverer på et stadig høyere nivå hele tiden og kan ikke prestere dårlige enn forrige gang. Drivkraften er hele tiden å strekke seg mot å bli bedre.

Da familien Torneberg flyttet til Kolbotn i 1993 lette de etter et hus, hvor de kunne få inn et jentekor. Huset fant de og de første årene ble korøvelsene lagt til et «kor-rom» i huset. I dag øver koret i sal 2 i Kolben, men med små avstikkere til dirigentens hjem når det skal være gruppeøvelser.

JUBILEUMSKLARE: De var knapt født da "Tryllefløytene" startet opp for 25 år siden, men gleder seg til jubileumskonsertene denne uken. Fra venstre: Martine Aurora Andersen, Kari Løkkeberg Haugom, Helle Høisæter Bekkesletten og Anne Løkkeberg Haugom.

JUBILEUMSKLARE: De var knapt født da "Tryllefløytene" startet opp for 25 år siden, men gleder seg til jubileumskonsertene denne uken. Fra venstre: Martine Aurora Andersen, Kari Løkkeberg Haugom, Helle Høisæter Bekkesletten og Anne Løkkeberg Haugom. Foto:


– Koret er min baby

– Hva kan du si om repertoaret til jubileumskonserten?

– «Highlights» fra 25 år, er det kontante svaret.

– Det betyr sang og musikk fra operaer, operetter, folkemusikk, populærmusikk og mye annet. En skikkelig festforestilling, lover hun.

– Etter 25 år som dirigent for koret: Hvor lenge har du tenkt å holde på?

– Jeg har ingen planer om å gi meg så lenge jentene vil ha meg ved roret. «Tryllefløytene» er jo min baby.


Artikkeltags