Gå til sidens hovedinnhold

Her blir ferien garantert spektakulær - år etter år

I år skal ferien være nær og spektakulær, og mange nordmenn skal feriere i Norge. Da er Aurlandsdalen et glimrende tips. Det er et like godt ferietips selv om luksusdykking eller 22 byer på fire dager blir neste års trend.

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er fort gjort å gå tom for superlativer når man får oppleve Aurlandsdalen i Sogn og Fjordane.

Her står tiden litt mer stille enn hva travle byfolk er vant til, det er ikke veldig god mobildekning og dalen fikk ikke veiforbindelse før 1973. Allerede på vei over fjellet fra Østlandet, åpenbarer det ene nasjonalromantiske motivet seg etter det andre.

Historien sitter i veggene

Østerbø Fjellstove er et glimrende utgangspunkt for en tur nedover dalen. Den hyggelige betjeningen innlosjerer deg enten på hytte eller rom. Vil du bo enda billigere, kan du sette opp teltet på campingplassen.

Det er lett å trekke på smilebåndet av forundring når du kommer inn i resepsjonen. En gedigen utstoppet isbjørn hilser deg velkommen, det henger turbilder fra 70-tallet på veggene og godt brukte brettspill er tilgjengelig i kaffistova. Skikkelig hjemmekoselig. Akkurat slik ei fjellstove skal være.

Velg en lett eller tøffere tur

For å ha en flott tur gjennom en av Norges vakreste daler, trenger man verken det fjongeste turutstyret eller heftige tidsmål. Fra Østerbø til Vassbygdi bruker man rundt seks timer. Du kan enten gå nedover langs elven, eller ta turen over Bjørnestigen. Noen av partiene er utfordrende, så det er greit å ha skikkelige fjellstøvler.

Den godt brukte sekken er pakket med klesskift, hjemmelaget brød og spekeskinke, gnagsårplaster og dorull. Mygg-middel er et must i sommer. Er du flink til å smøre deg, slipper du å bli spist opp. Et lite høydepunkt er pausene ved de dundrende fossene. Lite slukker tørsten så godt som friskt og iskaldt fjellvann.

Turen via stupbratte Bjørnestigen ned mot jettegryta Vetlahelvete byr på perle etter perle, og stien er godt merket av ildsjeler fra Turistforeningen.

Eldgamle seterstuer som ikke har huset annet enn mus de siste 100 år, vitner om en svunnen tid. Elvebreddene glitrer som gull i sola, majestetiske fjelltopper stuper loddrett ned i turkise fjorder, elv og fossefall brøyter seg gjennom en dal så grønn og frodig at utsikten lett tar pusten fra deg. Du kan ikke annet enn å kjenne på takknemlighet over å ha tilgang til en slik bakgård.

Latterbrøl med selvutløser

Det er alltid tid for tull og fjas også. Tidlig i sesongen har du dalen omtrent for deg selv. For frittgående fjellryper i 40-årene betyr det luftige bilder tatt med selvutløser - og masse latter.

Knall og fall hører også med. Heldigvis ble det bare oppskrubbede knær, ikke vrikket ankel eller beinbrudd. Denne gangen.

Etter en titt i jettegryta Vetlahelvete, kan man enten rusle tilbake opp langs elva eller gå videre til Vassbygdi. På sommerstid kan man ta buss fra Vassbygdi tilbake til Østerbø. For slitne fjellturister smaker ingenting så godt som fjellaure og agurksalat i en ferdig dekket spisesal, servert av den italienske servitøren som jobber seg rundt i Norge.

Når nordmenn er på tur, følger gjerne kortstokken med. Et slag vri åtter med turfølget kan runde av en super dag før man kryper ned i soveposen og sovner til suset fra trafikken. Nei, vent. Det er ikke trafikk her. Det er brølet fra de mange fossene som styrter nedover de stupbratte fjellsidene som omgir denne idylliske plassen.

Fjellet er alltid der og venter på deg. Ta deg en tur. Oppdag naturgleden. Nyt øyeblikkene. Vær nær. Da blir turen uansett spektakulær.

Aurland

Dalføret fra Hol over Geiteryggen og ned til Aurland har vært handels- og ferdselsvei fra eldgammel tid. Tidligere var det korteste vei fra gård til gård mellom øst og vest. I flere hundre år har kveg og hester vært drevet opp gjennom Aurlandsdalen. Driftekarene kjøpte dyr på Vestlandet og tok dem med til Stemberdalen (Steinbergdalen) hvor det var spesielt gode beiter. Etterpå ble de solgt på kveg- og hestemarkedene på Østlandet.

I 1850 var det tilsammen 10 gårdsbruk og husmannsplasser i Aurlandsdalen: Almen - Sinjarheim - Teigen - Berekvam - Skorgarden - Nesbø - Vikaneset - Aurviki og to gårdsbruk i Aurdalen (Østerbø).

Det har vært bosetning i Aurlandsdalen siden 1600-tallet, men det er tegn som tyder på bosetning også før svartedauen i 1349. Dalen lå da folketom i 250 år. En skjebne som ble delt med veldig mange fjellbygder.

Østerbø (Øvstebø) er nevnt første gang i 1626. Det var da to gårder. Gården som nå er Østerbø Fjellstove ble eid av aurlendinger fram til 1860. "Stor Uren" fra Urdvassbotn ved Strandavatn kjøpte da gården. Siste bonde var Svend Svendsen fra Hol. Han drev gården fra 1895 til 1911, og ble gravlagt som den siste på fjellkirkegården her ved Østerbø.


Enken etter Svend Svendsen solgte gården i 1930 til Johannes Midje som var gift med deres datter Karoline. Johannes og Karoline Midje drev gården Belle i Vassbygdi og brukte Østerbø som støl. I 1938 begynte de å ta i mot turister og slik startet Østerbø Fjellstove.

Før vei og elektrisitet kom i 1973, ble all mat og utstyr transportert på hesteryggen.

Kilde: aurlandsdalen.com

Kommentarer til denne saken