Gå til sidens hovedinnhold

Turid og Hans Olav har inspirert til å hente verdensstjerner til Norge. Dette er deres hemmelighet

Turid Baxevanis og Hans Olav Hedin ved Ski videregående skole er blitt Årets entreprenørskapslærer i Akershus-regionen.

SKI: De trodde de skulle på et vanlig avdelingsmøte, men den gang ei. Den overraskende prisseremonien tok hovedpersonene på senga. Det vanket mange godord fra Ungt Entreprenørskap så vel som rektor.

– Jeg tror hemmeligheten er at vi er forskjellige, men har en felles grunntanke. Det ene er å støtte dem og det andre er å utfordre dem. Vi må ha tro på at de skal få til noe og overføre den troen til at de selv tror på det, sier Hans Olav Hedin.

Han slår fast at elevene legger ned mye tid i ungdomsbedriften sin, langt utover det som er vanlig skoletid.

– Når de synes det er moro å holde på med det, da får de til mye. Hemmeligheten er å få skapt den gleden, sier Hedin.

– Alle er ikke gode til alt, men alle er gode til noe. Da gjelder det å spille på de styrkene man har som gruppe. Vi har aldri drevet med noen topping av laget, men prøvd å sette ned jevne grupper. Alle har følt at de har vært en del av noe, at vi har fått til et fellesskap på Ski videregående skole, sier Turid Baxevanis.

Får frem det beste av seg

– Det er hyggelig at Turid og jeg får denne prisen, men vi får den fordi vi har et elevutvalg som er veldig godt. Dette er elevene som virkelig står på. Vår oppgave er å mentorere dem så de får frem det beste av seg.

– Det gjelder å greie å støtte dem såpass at de får den selvtilliten som skal til for å tørre å tro på egne krefter og egen idé. Der er jeg den som prøver å løfte dem og gjøre dem litt tøffe, og så er Hans Olav veldig kritisk og utfordrer dem på ideene deres, sier Turid Baxevanis.

Det er også stas for elevene når tidligere elever blir hyret inn som mentorer, noen som har vært der selv og vet hva det hele går ut på.

– Det varmer veldig

En film med en hyggelig hilsen fra tidligere elever pyntet opp storskjermen i auditoriet under den overraskende prisoverrekkelsen.

– Det er veldig, veldig morsomt å jobbe på den måten med elever. Når de sier at de tenker på oss innimellom, varmer det veldig, for jeg tenker mye på dem – fremdeles, mange år etterpå. Vi har fått vært med på mye gøy og opplevd ting sammen. Du blir kjent med elevene på en helt annen måte gjennom dette UB-året, sier Turid Baxevanis.

I mange tilfeller gir det elevene blod på tann.

– Vi har elever som har startet Oslo Business Forum som har fått besøk av Barack Obama, sir Alex Ferguson og Arnold Schwarzenegger. Det er morsomt hva de har fått til i ettertid, og at vi har vært med på å gi dem et spark i riktig retning, sier Hans Olav Hedin.

Skeptisk til å begynne med

– Hans Olav var nok den læreren som var mest skeptisk til å begynne med, og så har han levert år etter år etter hvert som han kom i gang, sier Petter Skotland i Ungt Entreprenørskap Akershus.

Han forteller at Ski videregående skole kom med første gang i 2008.

– De er med på NM hvert eneste år og får til masse spennende, sier han.

Turid Baxevanis kom til noen år senere, og sammen er de blitt et tospann som får elevene til å blomstre i ungdomsbedriften sin.

– Vi er heldige som har så engasjerte og dedikerte lærere, sier rektor Hege Britt Johnsen.


– Veldig motiverende

Evnen til å skape verdiskapning, erfaringslæring, kreativitet, samarbeid og tverrfaglighet er blant kriteriene som er vektlagt når vinnerne er plukket ut. I det hele tatt er ungdomsbedrift-konseptet en spennende undervisningsform, enten du er lærer eller elev.

– Det er veldig motiverende å jobbe på denne måten. Elevene får så mye mer enn kompetanse bare innen læreplan-fagene. De lærer mye om samarbeid og det å jobbe som et team, sier Hege Britt Johnsen.

Akershus-regionens to vinnere fra Ski er videre til den nasjonale kåringen.

– Skolene i Follo er med

Ski videregående skole er ikke alene om å gjøre det bra.

– Alle de videregående skolene i Follo er med. Vi reiser rundt nå og skriver avtale med alle kommunene. Vi jobber helt fra barneskolen, ungdomsskolen, videregående og har også studentbedrifter ved NMBU. Jeg synes Follo er et område hvor det er størst trøkk og vilje til å satse, sier Petter Skotland.

Han legger til at det er innovasjonscamp for 8. trinn i samarbeid med Vitenparken i Ås i desember. Da handler det om oppdrag med fokus på bærekraft.

– Alle kommunene vi har vært i, har vært samstemte. Akkurat i den perioden vi er i nå, er det viktigere enn noen gang å bidra til å sette fart på AS Norge og legge til rette for fremtidig vekst, sier Petter Skotland.

Kommentarer til denne saken