Vi blir ikke glade av å dytte andre bak oss. Vi blir glade når vi kan leke så likeverdig som mulig. Tusenfryd-direktør Bjørn Håvard Solli bryter sine egne parkregler når han lar gjestene kjøpe ‘Express-pass’ for å snike i køen. Det verste bruddet: Han ødelegger gjestenes glede.

Både i fjor og i år har jeg jevnlig besøkt Tusenfryd, med sønnen min leiende i ene hånda og sesongkortet i den andre. «En reise i latter, spenning og glede» markedsfører Tusenfryd seg selv som. Ja, det har jeg faktisk opplevd.

Lite fryder meg så mye som å se sønnen min hyle av glede i Supersplash, som han ikke turte å ta forrige uke. Men når TusenFryd nå innfører ‘Express-pass’, og lar de som betaler 300 kroner ekstra på vei inn i parken gå først i attraksjonskøene, forsvinner både latteren og gleden for min del.

Det er ikke gøy når vi skal stå i køer som deler gjestene inn i ‘oss’ og ‘dem’.

I Tusenfryds høflighetsregler, som alle gjester må oppfylle, står følgende pålegg: «Av høflighet og respekt for andre gjester, ikke hopp over køen eller hold av plass for andre i køen.» Det er nettopp det du gjør, direktør Solli.

Du holder av plass for andre. For de rikeste, og de med rikest foreldre. Og attpåtil mot betaling. Du tar betalt for å bryte dine egne høflighetsregler!

Det er ikke mitt mål at alle behandles likt. Jeg venter med glede en ekstra runde på plass i SuperSplash-båten når én med tilretteleggingsbehov går foran meg, gjennom ‘Ta hensyn-køen’. Det er en køordning jeg applauderer. Men når foreldrenes lommebok skal avgjøre hvor gøy barnet skal ha det på Tusenfryddagen det har sett frem til, da stilner min latter.

Når barn som går sammen på Tusenfryd kan oppleve at de må skille lag, fordi den ene må ta ‘sakte-køen’ mens de andre tar ‘snike-køen’, da mugner smilet mitt.

Jeg antar at direktør Solli har lest siste dagers kommentarer på Tusenfryds Facebook-side med interesse. Vi er mange som har mistet gleden over TusenFryd nå. For med den nye forskjellskøen blir barn utsatt for det de skal slippe: at de rikeste kjøper seg frem. At forskjellssamfunnet tar overhånd der barnas lek og likeverd har rådet.

Det jeg kan gjøre, er å legge igjen null kroner på Tusenfryd så lenge denne forskjellsfremmende ordningen opprettholdes. Det direktør Solli kan gjøre, er å følge sine egne parkregler. Om brudd på parkregler står det nemlig at parken forbeholder seg retten til å bortvise personer som «oppfører seg på en måte som er til sjenanse, ulempe eller vesentlig påvirker andre gjesters glede.» Det Solli har gjort nå, er jammen til ulempe for mange!

Vi sees igjen når gleden og likeverdet er tilbake!

John Harald Bondevik, Sentralstyremedlem, Partiet Sentrum, Myrvoll, Nordre Follo