VINTERBRO: Mandag ble det kjent at Tusenfryd for en prøveperiode hadde innført nye kø-billetter, der 50 gjester daglig kunne kjøpe seg forbi køen ved åtte av parkens attraksjoner. Kø-billettene kostet 299 kroner, i tillegg til den ordinære billetten. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og tirsdag ettermiddag meldte Tusenfryd til NRK at de ville gå bort fra kø-billettene.

– Hovedgrunnen er selvfølgelig den massive kritikken vi har fått på konseptet, vi ønsker naturlig nok å lytte til publikum og hva de mener, sier markedssjef i Tusenfryd, Erik Røhne Andersen, til ØB tirsdag ettermiddag.

Tirsdag har de brukt tid på å diskutere ulike løsninger, og Røhne Andersen sier at de er godt fornøyd med beslutningen.

– Håper folk blir glad i oss igjen

Da ØB omtalte saken mandag, kom det frem at ordningen med kø-billettene var en prøveordning, som de innførte etter at gjester over tid har gitt tilbakemeldinger på at dette var noe de ønsket seg.

– Bakgrunnen for at vi har satt i gang en test av dette er at vi har mottatt mange tilbakemeldinger gjennom flere år, fra gjester som har hatt positiv erfaring med lignende ordninger i andre parker rundt omkring i Europa, fortalte Erik Røhne Andersen, markedssjef i Tusenfryd, til ØB mandag.

Da ordningen, som først ble omtalt av NRK, ble kjent, kokte det i sosiale medier. Bare på Tusenfryds egen Facebook-side, kom det inn over 700 kommentarer på bare et døgn på ordningen. Tirsdag forteller han at reaksjonene har vært overraskende.

– Vi er litt overrasket over den massive kritikken konseptet har fått, det er vi. Spesielt med tanke på at dette er et konsept også tidligere gjester har bedt om, og oppfordret oss til å implementere, sier Røhne Andersen.

Han legger til at ordningen også finnes i mange internasjonale parker, der dette fungerer godt.

– Vi håper jo nå at, i og med at vi snur, at folk skal bli glad i oss igjen.


Rammer barn

En av de som har engasjert seg i saken lokalt er småbarnsmoren Maria Nøkleby. I Facebookgruppa «Hva skjer i Ski?» har hun skrevet en oppfordring om å sende klager til Tusenfryd. Til Ås Avis sier Nøkleby at det handler om ulikhet.

– Jeg er utdannet sosialantropolog og jeg synes tiltak som skaper klasseskiller, spesielt for barn og deres aktiviteter, ikke er bra. Tusenfryd sender et signal om at barn som har mer penger er mer verdt. Det er fryktelig unorsk dette her.

Nøkleby tror ordningen var en myk start, og ville kunnet utvikle seg til å bli større, med flere fasttrack-billetter og et større klasseskille.

– Nå sier de at det er en prøveordning med kun 50 ekspressas per dag, men de antyder også at de vil innføre flere om det selger godt. Reiser man til store parker i Europa er det flere ordninger med «fast track».

– Hvorfor tror du at så mange reagerer så kraftig som deg på dette?

– Dette er primært retta mot barn, derfor tror jeg så mange reagerer.

Hun peker på at mange familier har dårlig råd, og at det som forelder er sårt at barna havner bakerst i køen.

– Det skaper grunnlag fro sosiale skiller, utenforskap og mobbing. Jeg er prinsipielt mot alle slike skillelinjer, men spesielt viktig når det rammer barn. Usolidarisk og ugreit.

Feil retning

Organisasjonen Redd Barna har også kritisert Tusenfryd, på sin Facebook-side delte de en falsk reklameplakat for fornøyelsesparken, der de skrev «Dagen er din!*», etterfulgt av «*Hvis du har foreldre med god økonomi». Sammen med bildet skrev de følgende tekst:

«Kjære TusenFryd. Det er ikke for sent å snu! Mange familier har ikke engang råd til å komme inn på Tusenfryd. Forskjellene øker raskt i Norge og i dag lever 115 000 familier i fattigdom. Dere sender et veldig dårlig signal til barn om at du kan gå foran køen bare du har penger nok.»

Kommentatorer i flere riksmedier har bidratt til kritikken mot Tusenfryd. Kommentator Hans Petter Sjøli i VG beskriver den nye ordningen til Tusenfryd som «unorsk», mens kulturkommentator Inger Merete Hobbelstad i NRK mener at Tusenfryd har undergravet sin egen merkevare på rekordtid.

I Ås har også flere lokalpolitikere rykket ut med kritikk.

– Dette bryter med noe av de fineste vi har i Norge, likhet uavhengig av sosial bakgrunn, sier Martin Søvik i Ås Ap.

– Jeg synes dette er en helt feil retning å gå. Det legitimerer økte forskjeller og bryter med en køkultur jeg setter pris på i Norge, sier Martin Løken i Ås MDG.

Andre politikere, som Nils H. Sopp i Høyre og Kjetil Barfelt i FrP har innvendt at det ikke er lokalpolitikerne oppgave å styre prisene på Tusenfryd.

Si din mening

Hva mener du om Tusenfryds kuvending? Ta vår uformelle avstemning.