Over 28.000 besøkte UKA i Ås

I SLAG: Prepple Houmb og Kjartan Kristiansen i DumDum Boys trakk et stort publikum i Ås. FOTO: Bendik Hassel, uka i Ås

I SLAG: Prepple Houmb og Kjartan Kristiansen i DumDum Boys trakk et stort publikum i Ås. FOTO: Bendik Hassel, uka i Ås

Artikkelen er over 3 år gammel

NMBU-studentene gjorde suksess på flere fronter under Norges lengste kulturfestival.

DEL

ÅS: Besøksrekord og et økonomisk resultat helt i tråd med budsjettet. Studentene i Ås har lagt bak seg den 48. utgaven av UKA, og UKEsjef Markus Kværner ser seg stolt tilbake.

– Dugnadsinnsatsen var virkelig upåklagelig. Over 1.200 frivillige har vist et enormt engasjement, og gjort det hele mulig. Man lurer alltid på om man skal klare å få nok frivillige, og jeg slutter aldri å bli imponert over hvordan det til hver UKE kommer nok dyktige frivillige som ønsker å bidra, oppsummerer han.

Rammet av togstreiken

UKA i Ås er Norges lengste kulturfestival, og slagordet for fjorårets festival var «Ditt lengste høydepunkt».

Det ble det nok for mange, for fra 6. til 31. oktober besøkte 28.069 personer de 75 ulike arrangementene, deriblant mer enn 20 konserter.

– Aldri før har så mange besøkt UKA. Vi hadde et mål om å nå 30.000, men en togstreik skapte utfordringer for oss, forteller Kværner.

Bredt konsertprogram

I tillegg til artister som Alan Walker, Turbonegro, Veronica Maggio, DumDum Boys, Vazelina Bilopphøggers og den internasjonale duoen Galantis, kunne programmet by på mange ulike arrangementer for liten og stor.

– Jeg tror UKA i Ås 2016 vil bli husket for et bredt og sterkt konsertprogram, i tillegg til et nytt serveringstilbud med eget UKEøl, champagnebar og flere telt tilknyttet huset. Den tradisjonsrike UKErevyen vil også gå inn i historiebøkene. Personlig synes jeg det i tillegg var utrolig gøy å se 150 barn sitte på gulvet foran i Aud.Max. og bli trollbundet av en magiker, sier UKEsjefen i arrangørenes pressemelding.

– Stemningen på huset er helt egen under UKA. Det er lange tradisjoner og store forventninger knyttet til UKA i Ås, og det er stort å føle at vi innfridde. Det ble i hvert fall mitt lengste høydepunkt, konkluderer Kværner.

Styrte rett på budsjett

Økonomisk sett er UKA helt avgjørende for å holde hjulene på Studentsamfunnet i gang. Inntjeningskravet til UKA 2016 var 2,4 millioner kroner, og UKA i Ås 2016 havnet kun 30.000 kroner under.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi traff så nær kravet, det tyder på at vi har hatt en fornuftig økonomistyring. Det viser også at vi ikke har fokusert på å tjene mest mulig penger, men å levere en festivalopplevelse flest mulig skal kunne ta del i, uttaler UKEsjef Kværner.

– Med tanke på å være så nær som mulig det fastsatte inntjeningskravet er dette det beste resultatet UKA i Ås noen gang har levert, sier økonomisjef Thomas Hamarsland.

Store investeringer

I tillegg til UKA er Studentsamfunnet organisert gjennom Næringslivsutvalget som arrangerer karrieredager, Samfunnsstyret som er ansvarlig for alle arrangementer utenom UKA, samt studentavisen Tuntreet. Samlet genererte all denne dugnadsbaserte virksomheten en omsetning på nesten 18 millioner kroner.

- Vi er helt avhengige av solid økonomistyring og overskudd av drifta for å holde huset vedlike og opprettholde tilbudet, forklarer Espen Syljuåsen, leder av Kjernestyret, som forvalter den overordnede økonomien på Studentsamfunnet.

Studentene eier Samfunnsbygningen sammen med NMBU, og den eldste delen av bygningsmassen er fra 1930-tallet.

- Overskuddet etter UKA og de øvrige organene går til å finansiere drift, vedlikehold og oppussing. Bare i 2016 investerte vi sammen med NMBU nærmere ti millioner kroner, deriblant nesten syv millioner kroner i ombygging og modernisering av serveringsstedet Johanne’s, sier Syljuåsen.

Nytt UKEstyre valgt

Mandag denne uken avholdt Studentsamfunnet sin halvårlige generalforsamling, der de ulike organene la fram sine rapporter og regnskap. UKEstyret 2016 ble takket for svært god innsats.

Kværner & Co kan dermed etter to år med utallige dugnadstimer, overlevere stafettpinnen til nyvalgte etterfølgere. Det nye UKEstyret skal ledes av Ingrid Espnes, som dermed blir den første kvinnelige UKEsjefen siden 2008.

UKA i Ås

UKA i Ås arrangeres i oktober annethvert år, og festivalen høsten 2016 var den 48. i rekken, 92 år etter den første utgaven ble arrangert.

UKA i Ås er basert kun på frivillig arbeid .I 2016 jobbet nærmere 1 300 studenter frivillig for å skape høydepunktet UKA i Ås 2016.

Festivalen besto av 75 ulike arrangementer, med artister som Alan Walker, Turbonegro, Veronica Maggio, DumDum Boys, Vazelina Bilopphøggers og den internasjonale duoen Galantis på plakaten.

Neste UKEfestival arrangeres i oktober 2018.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken