Det var den skabbete alfahannen Fenris som ble avlivet

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

ENEBAKK: DNA-prøvene av den skabbete ulven som ble avlivet i Enebakk tirsdag, viser at det faktisk var alfahannen Fenris i Østmarka-flokken.

Det bekrefter Jonas Kindberg, leder i Rovdata, overfor ØB.

Han kan ikke si sikkert hvordan Fenris ble smittet av reveskabb, men forteller at en skabbete ulv ble avlivet i Värmland for noen uker siden.

- Skabb er mer utbredt blant rev, men vi har ikke hørt om flere skabb-angrep på norsk side, sier Kindberg.

Vet dere noen om tilstanden på resten av flokken i Østmarka?

- Ja, i dag har vi faktisk fått bekreftet at det er ytterligere en valp til i kullet fra i våres, og det er nytt. Vi trodde at det var to, men det er tre, sier lederen.

På sensommeren 2013 forsvant den oprinnelige Østmarka-tispa, som ble døpt Frøya. Hun ble mest sannsynlig drept. Hun etterlot seg hannen Fenris og to valper, en hunn og en hann.

Hann-valpen vandret ut av flokken. Dermed ble far og datter det nye Østmarka-paret. På våren 2015 ble de observert på vitkamera, der hunnen hadde kul på magen.

- Det er ekstremt sjeldent at ulvefar parrer seg med datter, spesielt i Skandinavia. Det har vi bare sett to ganger på 35 år. Så det blir jo spennende å se hva resultatet blir, sa Øystein Flagstad, seniorforsker ved Rovdata, til ØB i april.

Valper ble det. Fram til i dag har man altså ikke vært sikker på hvor mange det var. Flokken har tilsynelatende blomstet, inntil ledertispa ble skutt av en elgjeger da hun gikk til angrep på jakthunden hans i oktober.

Nå som valpene er foreldreløse, hva gjør Rovdata med videre overvåking av flokken?

- Vi følger dem utover våren. Valpene ville ha vandret ut om en til to måneder, men nå som begge foreldrene er borte vet vi ikke hva som hender, sier Kindberg.

Artikkeltags