Nytt ulvepar i Østmarka har funnet tonen

FOTOGRAFERT: To ulver fotografert sammen i Lørenskog 14. februar.

FOTOGRAFERT: To ulver fotografert sammen i Lørenskog 14. februar. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nye observasjoner viser at det er et nytt ulverevir i Østmarka, det kan bli valper til våren.

DEL

FOLLO: Det nye ulveparet i Østmarka var en antydning, frem til i går. Det kan nå fastslås at det er et nytt revir i Østmarka.

Vinterens registrering av ulv pågår fortsatt, og det er så langt registrert 84-91 ulv og grenserevir, og 38 av disse er kun registrert i Norge. Åtte av de registrerte ulvene har blitt avlivet i perioden.

Se videosnutt av de to ulvene her: Fanget på kamera

Tispa av de tre valpene til far og datter parringen er fortsatt i Østmarka. Hun har gått alene i fjor høst og tidlig vinter, men nå har hun funnet seg en partner.

– Det er veldig sannsynlig at det er tilfelle, og det kan bli valper til våren, sier Øystein Flagstad, seniorforsker ved Rovdata.

Preget av innavl

Våren 2015 fikk far og datter valpekull med tre valper. Moren til dette kullet ble skutt i nødverge og faren ble senere avlivet på grunn av skabb. Valpene gikk alene i løpet av vinteren, og den ene vandret ut av reviret i løpet av mars.

De siste observasjonene gjort med de to gjenstående sammen, en hann og tispe, ble gjort på forsommeren 2016.

– Siden har vi bare hatt spor på tispa. 19. januar ble det gjort observasjoner på en ulv på Årnestangen, og senere i Ski. Det er med bakgrunn av disse observasjonene at vi tror en ny hann ulv har kommet inn, sier Flagstad.

Ulven føder normalt valper i mai måned. Om det blir ulvekull i Østmarka til våren er noe sporinger på snø neste vinter og DNA-analyser av innsamlete prøver vil ta rede på.

– Det er minimalt med DNA-prøver etter at hannen har kommet inn, forteller han.

Oppfordrer til å sende inn observasjoner

Publikum kan bidra i overvåkningen av ulv, og Rovdata oppfordrer alle til å dele observasjoner, spor og sportegn. De kan meldes inn til Statens Naturoppsyn (SNO), Høgskolen i Innlandet, eller via rapportsystemet Skandobs på internett og app.

– Vi vil gjerne at flere sender inn observasjoner og sportegn, vi er veldig interessert i den nye hannen som har kommet inn, Sier Flagstad.

Tre helnorske ulvekull

Vinter 2016 er det foreløpig påvist at det ble født ulv i de helnorske ulverevirene Osdalen, Julussa og Letjenna. I tillegg er det dokumentert én valp og yngling i Aurskogreviret i Akershus, men her gjenstår en del arbeid med å kartlegge revirgrenser og eventuell norsk-svensk tilhørighet.

Ulv i Østmarka ble først etablert i 2012-2013.

Siden har det vært en ulvefamilie i Østmarka.

I et intakt revir kommer det ikke inn nye ulver, men

når et tispe går alene blir det attraktivt for hann ulver.

Et ulvepar går som regel sammen hele livet.

Artikkeltags