Under bioteknologidebatten var alle enige om én ting

ENGASJERT: Morten Ellingsen er engasjert i så mangt, også bioteknologidebatten. Enig eller uenig? Send til debatt@oblad.no

ENGASJERT: Morten Ellingsen er engasjert i så mangt, også bioteknologidebatten. Enig eller uenig? Send til debatt@oblad.no

Av
DEL

MeningerStortingsdebatten om bioteknologiloven kommer til å stå igjen som en av de viktigste og mest interessante stortingsdebattene fra denne perioden. Tidvis intens, tidvis krass, tidvis følelsesladd. Men uansett hva de ulike representantene stemte på eller ikke, virket det som om alle partiene var enige om én ting: Vi må gjøre det lettere for de familiene som får et barn eller to med ekstra utfordringer.

Jeg må jo bare innrømme at dette var en stor bekymring de gangene vi skulle ha barn. Ville vi få et friskt barn denne gangen også? Tenk om! Ikke fordi vi ikke ville være glade i det barnet, men fordi vi ser hva det gjør med folk å få et barn med alvorlige funksjonshemminger. Det er ikke lett.

Vi ser foreldre som elsker sine barn, men som hater kampen mot systemet. Som har lest og hørt alle de flotte ordene, men som opplever å måtte kjempe hvor hvert minste hjelpetiltak. Som må bruke alle kreftene sine på å håndtere situasjonen. Som må ordne alt det praktiske, gi barnet det som trengs og håndtere det følelsesmessige i situasjonen. Vi ser hvordan det går ut over helsen, ekteskapet, søsken og karrierer. Og friheten til å realisere seg selv med hobbyer eller interesser forsvinner. Disse familiene får ikke nok hjelp, og det har de aldri fått.

Stortinget var nesten delt på midten om hvor mye valg og kunnskap og informasjon man skal få før fødselen, men alle var enige om det som skulle skje etter. Nå er tiden for å handle!

Vi har sjansen til å gjøre noe med dette allerede ved revidert nasjonalbusjett. Nå kan partiene bruke enigheten sin og få funksjonshemmedes rettigheter ordentlig på dagsorden. Ikke overlat dette til å bli en lokal salderingspost på pressede kommunebusjetter. Dette er for viktig.

Det virker å være retorisk vilje i alle partier – er det vilje i praktisk politikk også?

Morten Ellingsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags