Avspark for satsing på unge strykere

13 år gamle Michael Andreas Grolid i Ås er av mange som vil få glede av strykerprosjektet. Her under gårsdagens avspark for prosjektet i samspill med Gunilla Süssmann på piano. De spilte bratsjkonsert i G-dur av Telemann. BEGGE FOTO: OLE KR. TRANA

13 år gamle Michael Andreas Grolid i Ås er av mange som vil få glede av strykerprosjektet. Her under gårsdagens avspark for prosjektet i samspill med Gunilla Süssmann på piano. De spilte bratsjkonsert i G-dur av Telemann. BEGGE FOTO: OLE KR. TRANA

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

ÅS: – Det er spennende å samarbeide med noen som har så mye penger og er interessert i det samme som oss, sa kulturskolerektor i Ås, Alexander Krogh Plur, under mandagens kick-off for strykersatsingen i Follo.

Millionsatsingen på strykere i Follo og nordre Østfold, ble sparket i gang i Festsalen til Kulturskolen i Ås mandag. I salen satt kulturskolefolk i Follo, og de som driver med strykeopplæring i særdeleshet.

Tre satsingsgrupper

Den unike samarbeidsavtalen med Dextra musica, gjør at barn og unge som er tilknyttet kulturskolene i regionen og spiller et strykeinstrument, vil få en mye bedre oppfølging de neste tre årene.

Det er tre hovedsatsningsområder som følger tre aldersgrupper. Når det gjelder aldersgruppen 6–8 år skal det satses på inspirasjon, motivasjon og rekruttering. Gruppen 9–13 år, som lettest faller fra, skal følges opp med vekst, samhold og målrettet utvikling.

Den eldste gruppen, 12–20 år, får tilbud om individuell undervisning, ensemble og symfoni. Follo ungdomssymfoniorkester under ledelse av Niclas Djurle er et eksempel på dette.

Kostbare instrumenter

Allerede neste år er målet å kunne arrangere en orkesterfestival på Oscarsborg festning som en stormønstring for orkestre i osloregionen.

Når samarbeidsprosjektet avsluttes ved utgangen av 2012 er målet en avslutningskonsert eller forestilling i Bjørvika-Operaen eller Oslo Konserthus med «Fossegrimen» på plakaten.

Anders Bjørnsen, daglig leder for Dextra musica, som er en del av Sparebankstiftelsen, har siden 2005 kjøpt 55 strykeinstrumenter for 170 millioner kroner. 30 er gamle instrumenter med en verdi på 1,5-45/50 millioner kroner, foruten 25 nye instrumenter.

55 musikere

– Instrumentene lånes ut til dyktige profesjonelle musikere, som betaler tilbake med fem ukedager i året for hvert år de låner instrumentet. Den tiden kan brukes til undervisning, mesterklasser, konserter eller lignende, sa Anders Bjørnsen.

Dextra har for tiden 55 musikere som inngår i ordningen. En av disse er Berit Værnes Cardas som spiller fiolin i Vertavokvartetten, et norsk strykeensemble med stor suksess internasjonalt.

Hun gjestet «avspark»-arrangementet i Festsalen i Ås kulturskole i går med en barneforestilling om Robert Schumann. Hun spiller på en Storioni fra 1770 som hun disponerer fra Dextra musica.

Samarbeidsprosjektet vil styrke den klassiske musikken i kulturskolene. Så da er det bare å gi seg i kast med fiolin, bratsj, cello eller kontrabass. Spesielt det siste instrumentet er en mangelvare i klassisk sammenheng.

Hva synes du om strykesatsningen? Si din mening i kommentarfeltet under!

Artikkeltags