Kvinnenes egen teaterscene i Follo

Instruktør Ellen Bjørneby oppfordrer kvinner i hele Follo til å melde seg på teaterprosjektet, hvor kvinnenes egne historier skal danne grunnlaget for forestillingen.ALLE FOTO: OLE KR. TRANA

Instruktør Ellen Bjørneby oppfordrer kvinner i hele Follo til å melde seg på teaterprosjektet, hvor kvinnenes egne historier skal danne grunnlaget for forestillingen.ALLE FOTO: OLE KR. TRANA

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

ÅS: Kvinnene i Follo får sitt eget teater. En scene hvor norske kvinner og innvandrerkvinner kan fortelle sine historier.

– Dette er en flott mulighet for norske kvinner å bli kjent med kreative, spennende kvinner fra andre kulturer – og motsatt, sier Helene Bjørneby.

Hun er entusiastisk instruktør som skal bygge opp og følge teatergruppen frem til målet i oktober: en teaterforestilling.

Teatergruppe på 12

I første omgang skal det gjennomføres to workshops for alle som ønsker å være med på teaterprosjektet. De finner sted på Kulturskolen i Ås mandag 7. februar og fredag 11. februar.

– Når disse kursene er over plukket jeg ut en gruppe av de som er interessert i å fortsette. 12 av kvinnene får dette tilbudet og sammen skal vi lage en forestilling ut ifra deltagernes egne historier, sier instruktøren.

Teaterprosjektet er i regi av Akershus Teater og kalles for P: UNKT. Prosjektet startet opp for 2–3 år siden og er allerede etablert med to teatergrupper på Romerike og én i Asker/Bærum.

Første gruppe i Follo

I høst ble det gjennomført et pilotprosjekt i Ås med innvandrerkvinner og norske kvinner. Det var så vellykket at det nå skal etableres en fast teatergruppe. Basen vil være i Ås, men kvinner fra hele Follo inviteres til å være med.

– Hvordan bygger du opp en teatergruppe?

– Vi har et samarbeid med voksenopplæringen i Ås og får med oss innvandrerkvinner som går på norskkurs.

– Deretter går vi ut for å rekruttere norske kvinner som vil prøve seg på scenen. Og som har mulighet til å følge prosjektet med prøver en gang i uken på dagtid. Men først må de være med på en av de to workshopene i februar.

Kvinnenes historier

– Du skal bruke kvinnenes historie som materiale for forestillingen?

– Alle mennesker har en historie å fortelle, ikke minst innvandrerkvinnene. Jeg ser det som en oppgave å forløse historiene til noe som er interessant å se på som scenisk uttrykk. Om det blir en sammenhengende historie, mange små innslag, beretninger med innlagte tablåer eller andre løsninger, vet ingen før vi er kommet godt i gang med teatergruppen. Dette skal jeg utvikle sammen med kvinnene i prosjektet.

– Jeg ønsker at det er historienes egenart som skal påvirke formen.

Lysten er viktigst

– Hvorfor bare kvinner – menn har da også historier å fortelle?

– Denne gang har vi lyst til å prøve bare kvinner. Kvinner kan ha mange interessante historier fra sine liv, men som ikke blir hørt. Jeg tror at det blir fortalt andre historier i kvinneforum enn i en kjønnsblandet gruppe.

– Hvilke krav stilles til kvinnene som har lyst til å være med i teaterprosjektet?

– Lysten er det viktigste. Hvor gammel du er og hvor i Follo du kommer fra er uviktig. Under pilotprosjektet i fjor deltok det kvinner som aldri noen gang hadde holdt tale i sin egen familie eller snakket i forsamlinger, sier Helene Bjørneby.

Interesserte kan lese mer om P: UNKT på
«www.akerhusteater.no». De kan også kontakt Helene Bjørneby på tlf. 99 02 67 67.

Hva synes du om kvinneteateret? Si din mening i kommentarfeltet under!

Artikkeltags