Lokal samtidskunst som hånd i hanske

Samtidskunstner Anders Smebye fra Ås viser kunst i Lillestrøm sentrum i august. FOTO: ROY KONTERUD.

Samtidskunstner Anders Smebye fra Ås viser kunst i Lillestrøm sentrum i august. FOTO: ROY KONTERUD.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Pervers populærkultur og norsk nasjonalpoesi på lyktestolper. Samtidskunstner Anders Smebye fra Ås tenker nytt om kunst i det offentlige rom.

DEL

ÅS: Skrekkfilm, nasjonalarv og gotiske elementer står i fokus når samtidskunstner Anders Smebye fra Ås kommenterer byutvikling og kunst i det offentlige rom. Resultatet er et slags perverst populærkulturelt formstudie, som i følge kunstneren selv står som et kollapset monument med kunsthistoriske og gotiske referanser.

Parkkultur

En tidligere industriell symaskin, rullevis med lær og et ti dagers opphold ved Dale Kunstnarsenter i Sunnfjord. Til høsten skal skulpturen «Til Ungdommen» henge fra en lyktestolpe langs gangveien i parken bak Lillestrøm Rådhus, utsatt for vær, vind og vandalisme, som en del av kunstutstillingen «2000 Lillestrøm».

Kunst i det offentlige rom

Utstillingen «2000 Lillestrøm», i regi av Akershus Kunstsenter, setter fokus på byen som fenomen, der kunst i offentlig rom, arkitektur og byutvikling står sentralt. En håndfull kunstnere er invitert til å bidra med arbeider, som respons på den pågående byutviklingen i Lillestrøm.


– Mitt verk inngår i denne sammenhengen, kommenterer situasjonen, utfordrer tradisjonelle tanker om hva kunst i det offentlig rom kan være - alt i en slags parasittisk tilværelse rundt og innimellom andre byggeprosjekter og fasadeoppbygging i bykjernen og i parkanlegg, forklarer Anders.

Skrekk og poesi

Nordahl Grieg og Freddy Krueger. Norges kanskje mest markante dikter og filmverdens kanskje mest grusomme psykopat er begge del av referanserammene rundt Anders’ kunstverk som skal kommentere byutvikling og tanker om kunst fra en lyktestolpe i en park i Lillestrøm sentrum.

Den massive skulpturen utført i lær er basert på hansken til skrekkfilmfiguren Freddy Krueger fra filmen «Nightmare on Elm Street», og har fått tittelen «Til Ungdommen», etter Nordahl Griegs berømte dikt fra 1936.

Kunsterliv

Etter utstillingen i Lillestrøm i august, drar Anders på et fire måneders kunstopphold i Rio de Janeiro og Sao Paulo i Brasil.
– Jeg skal skrive på et bokprosjekt om skulptur og død, samt gjøre research på eldre tropiske modernister og psykedeliaband.

«2000 Lillestrøm» åpner lørdag 28.august, og vil i tillegg til kunstutstilling omfatte debatter, byvandringer og omvisninger. Inviterte kunstnere er Anders Smebye, Lina Viste Grønli, Sverre Malling, Ingrid Lønningdal, Fredrik Værslev, Mads Lynnerup, Carla Zaccagnini og Marike Schuurman, Runa Carlsen og Karen Lidal. Utstillingen kurateres av Geir Haraldseth.

Artikkeltags