ÅS: - Kjempefint. Jeg er veldig tilfreds, sier Anders Sanzén etter premieren på «Rasmus på Loffen».


Stedet var Midtgard Ungdomsshus i Ås sentrum og lokalet fikk dermed også sin jomfruforestilling på den nye teaterscenen.


I et forrykende tempo forteller den svenske skuespilleren Astrid Lindgrens historie om «Rasmus på Loffen» – der han imponerende nok spiller alle 20 rollene selv. I ultrakjappe rollebytter går Sanzén fra å være Rasmus til å bli bestyrerinnen på barnehjemmet, før han plutselig er både høne, ku og en rappende loffer. Alt sammen akkompagnert av musikk fra Bo Platzack, som håndterer fire forskjellige instrumenter i løpet av de drøye 40 minuttene.
- Han var kjempeflink til å synge og kjempeflink til å spille to roller på en gang, sier Oda (8 1/2) fra Ås.


Hun og venninnen Erika var mektig imponert over Sanzéns energiske tolkning av Lindgrens fortelling, og var skjønt enig om at de gjerne kunne sett stykket igjen.

Må vente halvannet år

Sanzén selv håper nå at oppsetningen kommer med i den kulturelle skolesekken, slik at han er sikret spillejobber på skoler rundt om i hele landet.


- De har vært og sett på og så får vi se hva som skjer. Jeg blir i hvert fall veldig skuffet om jeg ikke får være med, innrømmer han.


Men aller helst skulle svensken vært i hjemlandet og spilt. Det må han imidlertid vente halvannet år til før han får lov til. Årsaken er nemlig at den svenske hovedscenen har en stor oppsetning av det samme stykket nå og de sitter dermed på rettighetene i hele landet.

Drømmeprosjekt

- Dette har vært et drømmeprosjekt for meg lenge. Jeg fikk ideen for 12 år siden, men først i høst kjente jeg meg moden og hadde tid, sier Sanzén.
For det er ingen tvil om at det kreves både mye skuespillererfaring, en stor porsjon modighet og masse masse energi for å holde styr på 20 roller samtidig.

- Jeg ville utfordre meg selv ved å spille alt selv. ”Rasmus på Loffen” har alltid vært en hjertefortelling for meg, sier den svenske skuespilleren.


Lørdag trollbandt han i hvert fall et publikum bestående av alt fra femåringer til bestemødre og bestefedre. Alle satt de med kulerunde øyne og fulgte Sanzéns oppvisning i kroppsmimikk, hukommelse og skuespillertalent. Og lovende er det at Sanzén kommer med følgende utsagn:


- Dette var bare sjette gang vi spilte for publikum. Jeg har enda mer å gå på, lover han.
Kanskje kommer han til en skole nær deg.