– Viktig å knytte folk sammen

LÆRTE VELKOMSTDANS FRA JAVA: Både store og små syntes at det var gøy å lære pergaulam, en indonesisk velkomstdans fra Java, av danseren Ossy Rivivani Ivarson. FOTO: YANA STUBBERUDLIEN

LÆRTE VELKOMSTDANS FRA JAVA: Både store og små syntes at det var gøy å lære pergaulam, en indonesisk velkomstdans fra Java, av danseren Ossy Rivivani Ivarson. FOTO: YANA STUBBERUDLIEN

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

ÅS: Med dans, forestillinger, mat og musikk på menyen knyttet den internasjonale festdagen i Ås folk fra rundt 30 ulike nasjonaliteter sammen.

Indonesiske rytmer fyller det fargerike rommet i Ås kulturhus. Store og små strekker armene ut og beveger seg i takt med musikken – uavhengig av hvor de kommer fra. Enkle, men grasiøse bevegelser setter en fin stemning hos alle sammen.

– Det er så flott! Ås er et multikulturelt sted, så arrangementer som dette er viktig for å knytte folk sammen, sier Kristine Schei Aagdal (36) entusiastisk etter å ha vært med på et indonesisk danseverksted.

Sammen med sin familie hadde hun lørdag tatt turen til Ås kulturhus for å få med seg litt av det fargerike arrangementet, som ble arrangert i Ås for første gang. Datteren hennes, Johanne Radovanovic Aagdal (4) koste seg også på festdagen.

– Det var kjempegøy! sier fireåringen som likte danseverkstedet best.

Godt samarbeid

Den internasjonale festdagen samlet rundt 500 mennesker og ble vellykket takket være et godt samarbeid mellom Bjørnebekk asylmottak, Ås kulturskole, Ås kulturhus, ungdomshusene, Universitet for miljø- og biovitenskap (UMB), Ås internasjonale kultursenter og Rikskonsertene.

– Dette arrangementet bekrefter bare at vi kan få til ganske mye når vi jobber sammen, sier Ken-Børre Langås, som er leder for fritidsklubbene i Ås og Nordby.

Introduserte kulturhuset

– Vi håper at dette arrangementet vil hjelpe folk til å bli bedre kjent med hverandre og med det nyoppussede kulturhuset vårt. Jeg håper også at den internasjonale festdagen blir en tradisjon i Ås, sa ordfører Johan Alnes i Ås kommune da han åpnet arrangementet.
 

Arrangørene klarte å få nesten hele kulturhuset i bruk denne dagen. Verkstedene var fulle av folk som hadde flere aktiviteter å velge mellom.

Internasjonal mat og dans

Grazyna Englund fra Polen satt pris på smaksprøvene fra Singapore, Taiwan og Belgia.

– Det er en fin anledning til å bli kjent med mat fra andre kulturer, sier hun og legger til at kyllingretten fra Singapore falt best i smak hos henne.

Det var også mulig å smake på en søt likør fra Taiwan, bestående av hvit vin, juice, surmelk, brus og øl eller en kyllingsuppe med krydder, grønnsaker og øl. De kjempesøte belgiske vaflene falt også i smak hos mange.

Det var også mulig å høre på tamilsk sang og musikk på trommen mirthangam samt å prøve seg på barathanadyam-dans med danseren Thamilini Sivalingam.  

Dvergpirater og ertevers  

Det var mange som besøkte de to forestillingene på biblioteket denne dagen. Den ene av dem var en fortelling ved Helene Bjørneby om dvergpiratene og kaptein Blåbjørn, mens den andre var rim- og regleforestillingen “Det er sant at jeg fant”, fremført av redaktør Tinken Laurantzon og musikerne Lars Fredrik Beckstrøm og Mats Monstad. De folkekjære erte- og rampeversene skapte god latter hos både barn og voksne.

– Mine favoritter er “Onkel Skrue”, “Elle melle” og “Au, au, i morra er jeg dau”, sier Tiril Helene Wold Platzack (6).
 

– Min favoritt er “Hanne på landet tisset i spannet”, avslørte gitaristen Lars Fredrik Beckstrøm, kjent fra bandet deLillos.

Han forteller at han har vokst opp med rim og regler, og at det har vært morsomt å delta i dette prosjektet.

– Det var lenge siden jeg spilte på skoler, så det var nytt for meg, sier gitaristen.

Stemnings- og meningsfullt

Storbandkonsert med Big Ås Band og norsk folkedans ved det lokale folkedanslaget Springar’n i kafeen falt best i smak hos usbekiske Shukor Mansurov.

– Det har vært kjempespennende å høre livemusikk og oppleve norsk folkedans. Det er veldig fin stemning her. Alle smiler og er så glade at det smitter. Når jeg er her, glemmer jeg om alle problemmene mine, sier usbekeren.

Han var en av de rundt 60 beboerne fra Bjørnebekk asylmottak som storkoste seg på arrangementet.

Se en stor bildeserie fra arrangementet her


Artikkeltags