Gå til sidens hovedinnhold

Pilegrimsreise på Harley 1450 Softail

Artikkelen er over 10 år gammel

Jóna Hafdis Einarsson er ekte pilegrim fra før. Denne gang har hun gjort pilegrimsreisen på ryggen av en Harley Davidson. Den største opplevelsen: de spanske paradores.

Opplevelsene viktigst

– Jeg har aldri vært «eksosrype» tidligere, men nå satt jeg bak og nøt landskapet og miljøet. Det ga meg en frihetsfølelse, sier pilegrimen Jóna Hafdis Einarsson fra Island og Ås.

Også denne gang ble det bok: «1450 Softail Pilegrim – slalåm på caminoene», utgitt på eget forlag, Lava Forlag.

– Er det pilegrimsferd når man sitter på en motorsykkel?

– Kanskje ikke, men det er opplevelsene som er viktigst. Vi kjørte jo ikke på selve pilegrimsruten, men krysset syv ulike pilegrimsruter i Spania. Etter fotturen forrige gang, bestemte jeg meg for å gå fra Arles i Sør-Frankrike til Santiago de Compostela neste gang.

Hotell i særklasse

– Sykdom satte en stopper for en ny fottur, men jeg skulle tilbake til Nord-Spania. Da ble det på motorsykkel. Sta som en islending trente jeg meg opp i stuen hjemme for å komme opp på motorsykkelen, sier Jóna Hafdis Einarsson med lang erfaring innenfor undervisning, administrasjon og forskning.

For tiden er hun frilansskribent, konsulent og forlegger.

– Hvilke opplevelser kan du anbefale en kjørende pilegrim i Nord-Spania?

– Paradorene, kommer det kontant.

– Det er en unik kjede med historiske bygninger, som gjennom årene er blitt til «hotell i særklasse».

– «Paradores de Espana» er nedslitte slott, klostre og festninger, som er kjøpt opp av staten og pusset opp til imponerende overnattingssteder. Ikke er det spesielt dyrt å bo der heller. Vi tilbragte alle nettene på paradorene.

Ikke kjør forbi

«1450 Softail Pilegrim» er en reise gjennom kultur, historie, natur, mat og vin. Forfatteren fra Ås har tatt utgangspunkt i 13 paradorer og har et par helt klare anbefalinger.

– Man kjører ikke forbi paradoren i León. Det er Europas vakreste hotell. Det ble bygget som kloster og er senere benyttet som skole, fengsel, hospits og lager. Her er fortidens avtrykk tilbake til 1200-tallet med vakre utsmykninger.

– Få også med deg paradoren El Emperador, en tidligere borg på grensen mellom Spania og Frankrike. Den har en imponerende fasade med en ni fot tykke murer. Kanskje ikke så vakker, men et historisk interessant byggverk fra det tiende århundret.

Til inspirasjon

– Hvorfor skrive bok også om denne pilegrimsturen?

– Etter den forrige boken fikk jeg mange tilbakemeldinger fra folk som hadde hatt glede av å lese den. Flere hadde også hentet mange tips til egen pilegrimstur.

– Jeg bestemte meg på forhånd at det skulle bli en bok. Den er skrevet for dem som vil gjennomføre noen drømmer her i livet.

– Håpet er jo at boken skal være til inspirasjon, sier Jóna Hafdis Einarsson.