150.000 til langeleik og hardingfeler

UTVIDER TILBUDET: Felelærer Marianne Tomasgård (t.h.) kan snart utvide undervisningstilbudet med langeleik og hardingfele. Det syns f.v. Frieda Mari Kaiser Skjærstad (11), Solveig Kjelsen (9), Tilde Schøne (10) og Elise Hvitsten Gamlem (10) høres gøy ut. Bak rektor Gry Nordhagen. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

UTVIDER TILBUDET: Felelærer Marianne Tomasgård (t.h.) kan snart utvide undervisningstilbudet med langeleik og hardingfele. Det syns f.v. Frieda Mari Kaiser Skjærstad (11), Solveig Kjelsen (9), Tilde Schøne (10) og Elise Hvitsten Gamlem (10) høres gøy ut. Bak rektor Gry Nordhagen. FOTO: BJØRN V. SANDNESS Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

YTRE ENEBAKK: Kulturskoleelevene Elise (10), Tilde (10), Solveig (9) og Frieda Mari (11) har lyst til å spille hardingfele. Nå får de sjansen.

Enebakk kommunale musikk- og kulturskole søkte Sparebankstiftelsen DNB NOR om 158.000 kroner til kjøp av åtte langeleiker og like mange hardingfeler.

Nå er 150.000 kroner på vei til kulturskolen. Dermed kan kulturskolens satsing på folkemusikk utvides.

Hardingfele først

– Vi begynner med hardingfeler, to store og seks småfeler. Det er en litt lengre prosess å få tak i åtte langeleiker, sier Marianne Tomasgård, felelærer på kulturskolen.

Elise, Tilde, Solveig og Frieda Mari har til sammen spilt fele i tolv år. De er de første elevene som får nyheten om pengegaven og hva den skal brukes til.

Langeleik er et ukjent instrument for dem. Hardingfele vet de godt hva er. Jentene har sett Tomasgård spille på fela med roseutsmykking, perlemor og understrenger.

Fra neste skoleår kan de selv lære å spille hardingfele. Det har de lyst til, alle fire.

En av få i Norge

Enebakk blir en av ca. 40 kulturskoler i landet med mulighet for undervisning på hardingfele, opplyser Linda Dyrnes, daglig leder i Folkemusikk- og Folkedansorganisasjonen i Noreg (Folkorg).

Enebakk og Asker er de eneste kommunene i Akershus og Oslo med dette tilbudet.

Langeleik er mer eksklusivt. En undersøkelse fra 2008 viser at bare fem kulturskoler i landet har undervisning på langeleik. Ingen av dem er i Oslo-området.

– Superbra

– Dette er superbra, sier Dyrnes om satsingen i Enebakk.

– Enebakk er ikke i hardingfelas kjerneområde. Men hardingfele er jo kåret til Norges nasjonalinstrument og spilles over hele landet.
Står på for kulturarven

Det eldre folkemusikkinstrumentet langeleik har ifølge Tomasgård vært brukt i Enebakk.

– Vi må jo stå på for kulturarven, sier rektor ved Enebakk kommunal kulturskole, Gry Nordhagen.

Hun gir Tomasgård æren for folkemusikksatsingen.

– Vi er heldige som har Marianne. Hun er en foregangskvinne i Norge innen folkemusikk, sier Nordhagen.

Kurse de voksne først

Felelæreren i Enebakk er musikalsk leder for kommunenes to spellemannslag. Hun var involvert da Enebakk spellemannslag i 2007 ble opprettet i samarbeid med kulturskolen. Nå er det 14 medlemmer i laget.

Tomasgård dro også i gang Enebakk juniorspelemannslag, som i dag har ni felespillere mellom 8 og 14 år.

Langeleik spiller hun ikke. Når instrumentene er på plass i kulturskolestallen, blir det kursing av voksne i spellemannslaget.

– Kulturskolen skal være et ressurssenter i bygda. Vi inviterer de voksne i laget til langeleikseminar. Så kan de og jeg kurse ungene videre, sier Tomasgård.

Artikkeltags