ENEBAKK: Moys« første single har fått navnet "Naken", og er en smakebit fra albumet "Replika" som etter planen skal komme ut i mars. "Naken" er først og fremst utgitt for å spilles på radio, men sangen kan også lastes ned fra bandets hjemmeside (listen.to/moys).
Bandet har ikke akkurat rykte på seg for å være kommersielle. Debutplaten "Virvel", som kom i 1997, solgte i overkant av 600 eksemplarer, og heller ikke oppfølgeren "Omvendt grønn" passerte 1000 solgte. Salgstall var imidlertid ikke det viktigste; Moys hadde frie musikalske tøyler, og skrev mer enn gjerne låter som var både lange og sære.

Pop-rock

- Vi har nok blitt litt mindre sære nå, men salgstallene skyldtes nok vel så mye dårlig promotering. På det nye albumet ligger særheten mest i stemningen og tekstene. "Naken" er den mest rocka låten på det nye albumet, som bærer preg av at vi har blitt litt eldre. Ellers inneholder "Replika" blant annet to akustiske låter, og det er nytt i Moys-sammenheng, sier bassist Jørn Gundersen.
- De lange låtene, de som varte i 20 minutter, er borte. Vi har vel beveget oss mer i retning av å bli et pop-rockband. Dessuten har vi fått to nye medlemmer, men det er ingen tvil om at vi fremdeles er Moys, sier gitarist Øyvind Henriksen.

Søker selskap

Nytt siden sist er også at bandet har brutt samarbeidet med plateselskapet, og jakter på en ny avtale.
- De to forrige albumene kom ut på et lite plateselskap, som var veldig positiv til det vi holdt på med. Vi hadde helt frie tøyler, men det hjelper lite når promoteringen ikke fungerer, sier vokalist Henning Bergersen.
- En gang var vi i Kristiansand, og selskapet klarte bare å skaffe oss en avtale med én lokal radiostasjon. Jeg tok en ringerunde selv, og endte opp med ti. Det sier litt. Det forrige plateselskapet var en erfaring vi tar med oss, men nå er vi modne for noe nytt. Et band som Moys kan ikke selge 80 000 plater, men med riktig satsning bør vi kunne havne mellom 5000 og 10 000. Vi har aldri hatt ambisjoner om å selge i bøtter og spann, og i grunnen er det jo ganske bra å selge 1000 eksemplarer. Det betyr jo at 1000 personer faktisk har gått og kjøpt skiva.

Stripper gjerne

Før jul reiste Moys fra nærradio til nærradio og spilte live. Responsen var bra, stadig flere klikker seg innom bandets hjemmeside, og nå skal Moys gå løs på radiostasjoner i hovedstaden. I mars legger gruppa ut på turné, og plateselskap eller ikke: "Replika" kommer ut i mars uansett.
- Vi er bare nødt til å få en ny platekontrakt. Skiva skal ut den, og så bra som vi låter nå, må jo folk være gale hvis de ikke satser på oss, smiler Bergersen.
- Hvis ikke vi får ny kontrakt, så gir vi den ut selv. Det koster imidlertid penger, så hvis det er noen jenter som skal ha utdrikkingslag er det bare å ringe. Jeg stiller gjerne som stripper, opplyser trommeslager Robert Cohn.