– Når jeg maler er det som havet roer seg

– Det er helt snålt og både se bildene mine henge her, og at jeg vant, fikk Eline Steen Johansen frem før tårene truet med å renne. Bak henger bildet «Selvportrett».
ALLE FOTO: CHRISTINE HEIM

– Det er helt snålt og både se bildene mine henge her, og at jeg vant, fikk Eline Steen Johansen frem før tårene truet med å renne. Bak henger bildet «Selvportrett». ALLE FOTO: CHRISTINE HEIM

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Dette er helt overveldende, jeg er så glad, sa Eline Steen Johansen (18) etter å ha vunnet kunstnerstipend fra Drøbak kunstforening.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

DRØBAK: Lørdag stilte Eline Steen Johansen (18) for første gang ut bilder som hittil har vært reservert pikerommet og venner, foruten Drøbak-kunstneren Reidar Finsrud som hun maler hos.

– Det ble lite søvn i natt, og jeg kjente nervøsiteten da jeg ruslet ned til varmbadet rett før åpningen.

Med bildet «Selvportrett» fikk kunstnerdebuten en ekstra god ettersmak for 18-åringen som knapt kunne beskrive følelsen etter å ha mottatt et stipend på 10.000 kroner.

– Jeg er helt skjelven og lamslått, fortalte Steen Johansen.Fint og høyt nivå

Debuten var i forbindelse med konkurransen Drøbak Kunstforening arrangerte for unge kunstnere i Frogn. Alle mellom 13 og 20 år fra Frogn, ble invitert til å sende inn bildekunst til konkurransen der to stipender på 10.000 skulle deles ut.

Ni håpefulle sendte inn kunst som en fagjury bestående av Solveig Gladhaug Dammen, Ingebjørg Une Hagen og Torill Norum, vurderte. Konkurransen var delt i to klasser: 13–16 år og 17–20 år. Stipend på 10.000 kroner skulle deles ut til en kunstner i hver klasse.
Men juryen slet med å finne bare en vinner i den yngste klassen, og to vinnere ble kåret. Magnus Wold og Kirsten E. H Raumli delte dermed stipendet i den yngste klassen, mens Eline Steen Johansen vant i klassen 17–20 år. Samtidig fikk alle deltagerne stille ut kunsten i Varmbadet i Drøbak.

– Det var et veldig fint og høyt nivå blant dem som hadde sendt inn kunst. Det virker som det var gjennomtenkte arbeider, sier leder i kunstforeningen Ruth Lillian Brekke som håper utstillerne vil fortsette.

Grovblyanter

Marion Kristiansen (18) hadde sendt inn tre tegninger til konkurransen. Blant annet en tegning av besteforeldrene.

– Bestefar døde da jeg var to år, så jeg har bare sett på dette bildet, fortalte hun og pekte på en skjør og detaljpreget tegning av bestemoren i armkroken til bestefaren.

18-åringen har tidligere deltatt i UKM og kommet både til fylkesmønstringen og landsfinalen med kunsten sin.
Selv om hun ikke vant stipendet tok Kristiansen det hele med et smil.

– Det er bare veldig stas å vise frem kunsten sin, smilte Kristiansen som vil utdanne seg som kunst og håndverkslærer.

– Det er vanskelig å leve av kunsten, men jeg vil uansett fortsette å tegne med grovblyanten i ledige stunder.

Inspirert av det hinsidige

Stipendvinneren Eline Steen Johansen har malt hos Reidar Finsrud i tre år, og sier selv hun inspireres av det hinsidige og det å leve.

– Kunst er livet. Jeg får ikke understreket det nok, forteller Steen Johansen.

Hvis hun ikke hadde fått malt, tror hun livet hadde vært kaotisk.

– Det brenner liksom inni meg. Når jeg maler er det som havet roer seg, og alt blir stille i hodet mitt, beskrev en rørt stipendvinner.

Fremover skal den unge kunstneren male mer og spare til en egen utstilling.

– Å få dette stipendet er en bekreftelse på at jeg er på riktig vei, avsluttet Eline Steen Johansen, mens hun kjempet mot tårene.

Samtlige bilder vil henge i varmbadet i Drøbak frem til 10. juni.

Artikkeltags