Giftet seg på Annes 70-årsdag

NYGIFT:  Anne Borg fyller 70 år i dag, lykkelig nygift for noen timer siden med Finn Hald. FOTO: OLE KR. TRANA

NYGIFT: Anne Borg fyller 70 år i dag, lykkelig nygift for noen timer siden med Finn Hald. FOTO: OLE KR. TRANA

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

–Finn, ikke gå. Fortell hva vi skal gjøre på 70-årsdagen min. –Da skal vi gifte oss, Anne!

DEL

SON:Det godt voksne samboerparet i Son lot nyheten lekke under ØBs jubileumsintervju med Anne Borg forleden. Finn Hald var i ferd med å forlate samtalearenaen fordi intervjuet denne gang dreide seg om henne. I formiddag kom Anne Borg (70) og Finn Hald (77) ut fra byfogdens kontor i Moss som ektepar. I kveld feirer de sammen med forloverne hjemme i Son, mens familien er invitert til en enkel feiring lørdag.

Første norske ballettsjef.

Hun er ballettens "Grand Lady" i Norge som ledende danser på Den Norske Opera i 60- og 70-årene. Hun var den første norske ballettsjef ved Den Norske Opera, den første lektor ved Statens balletthøgskole, senere rektor, og for 16 år siden redningskvinnen til det meritterte dansekompaniet Carte Blanche. Hun var opptatt av å fremme norsk koreografi og musikk og var den første som ble professor i ballett/dans på kunstnerisk grunnlag. Dessuten har hun skrevet selvbiografien "Dans".
Han er en høyt skattet og dyktig keramiker, kjent for lekne skulpturer, bøker med lekne dikt, salamanderalfabetet og et livslangt samarbeid med keramikerkollega og ektefelle Dagny Hald, som døde for mer enn fem år siden. Finn Hald har også signert en selvbiografi, "Finn Hald i liv og leire".

Rømte til Son.

–For meg virket det helt umulig å skulle flytte fra Oslo til Son og Finn var jo ikke til å rikke på. Han har jo bodd her i mer enn førti år.
–Den første tiden reiste jeg fram og tilbake fra Oslo til Son. Da huset mitt på Ullevål ble ominnredet til blant annet galleri, som drives av den ene datteren min, var det praktisk å flytte hit til Son. Du kan godt si at jeg rømte fra hovedstaden til Son, sier jubilanten tre dager før hun inngikk ektepakten med Finn. I dag trives hun fjernt fra storbyens larm på den idylliske eiendommen ved Kolåsvannet, bare en hyggelig spasertur inn til Son sentrum.

Dans i endring.

Anne Borg følger godt med på det som skjer innenfor norsk og utenlandsk ballett og tar ofte turen inn til Operaen for å oppleve vår egen nasjonalballett, som hun gjerne skryter av.
–Mitt ståsted var den klassiske balletten, men nå føler jeg at dansen går i en retning som er litt fjernt fra meg.
–På hvilken måte?
–Kroppen skal være for en danser hva en Stradivarius er for en fiolinist. I dag synes jeg mange forestillinger fjerner seg fra dansen. De danser jo ikke, men har andre måter å uttrykke seg på. Selvsagt blir det også laget betagende og fine ting, men nå synes jeg det er en trend som er vanskelig å forstå. Det er vel slik at enhver tid har sitt uttrykk.

Jobber med Finn.

–Hadde du fortsatt med undervisning kunne du ha påvirket utviklingen?
–Jeg kunne nok har drevet med undervisning fremdeles, men dagen min er fylt med så mye annet at jeg ikke har tid til det. I dag gleder jeg meg over å være en del av den kreative prosessen sammen med Finn. Nå har vi nettopp vært på stranden og plukket steiner til noen av Finns skulpturer.
–De skal være sokler til havfruer og andre maritime vesener, sier Finn, som gjerne vil være med i samtale når det handler om hans arbeidsområde.
–Vet du at det er jeg som lager de morsomme keramiske skapknottene, lommedyr og engler til jul. Finn lager selvsagt formene, men jeg presser ut leiren og gjør resten av jobben, sier en godt voksen keramiker in spe.

Ridder av St. Olav.

Få har vært med å prege norsk ballett som Anne Borg, både som utøver og sjef. Hun var på topp som danser da hun måtte si stopp av to årsaker. Hun skulle ha barn nummer to og fikk dessuten tilbud om jobben som den første norske ballettsjef ved Den Norske Opera i 1971.
–Plutselig ble jeg dansepensjonist og siden har jeg bare sjefet og undervist, sier danseprofessoren, som også har mottatt St. Olav som Ridder av første klasse for sin innsats for norsk ballett.
–Men nå lever jeg et helt annet liv, sier den ferske husfruen på det haldske bruket i Son og smiler til den like ferske ektemannen.

Artikkeltags