Hip-hoppet seg til topps

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Cast (23) fra Kolbotn ville bli rapper siden han var tolv år gammel. I helgen fikk han og resten av Equicez Spellemannsprisen for beste hip-hop gruppe. Det kritikerroste debutalbummet ”State of Emergency” har satt Equicez på kartet. Og der har de tenkt til å bli.

DEL

OSLO: Rap gruppa Equicez åpner årets Spellemannspris med å ta imot prisen for beste hip-hop gruppe. Rapperne avslutter takketalen med å si: ”Nå skal vi ruse oss!” Om det var slik prisen ble feiret eller ikke skal være usagt. Men gruppas ene halvdel Cast, som tar imot oss i sin leilighet i Oslo er uforskammet opplagt etter lørdagens prisutdeling.
- Jeg var på festen i fem minutter, så stakk jeg, forteller Cast.
Vi møter en sober ung mann som tar de siste ukers prisdryss med ro. Nylig fikk de Alarmprisen for beste hip-hop plate og lørdag fikk de samme pris på Spellemannsutdelingen.
- Jeg trenger ingen priser, men det er morsomt å vinne og det gir meg lyst til å fortsette å lage tekster og musikk. Jeg er ferdig med å feste og ruse meg. Jeg har kasta bort alt for mange år på det, forteller han.

Ambisjoner

For det har slettes ikke vært en enkel vei frem til dagens suksess for den unge rapperen. Han sluttet på skolen etter niende klasse, han hadde en oppvekst preget av dop og rasisme, var med i en av gjengene på Kolbotn, han har blitt siktet for narkotikabesittelse og har en voldsdom bak seg.
- For å være helt ærlig så driter jeg i de tingene der. Mye av det som har kommet frem i media er blåst ut av dimensjoner. Det er en del av fortida, og det er ikke noe jeg er stolt over. Men jeg har reist meg og er sterkere enn noen gang, sier han.
I dag tilbringer han heller tid med kjæresten, han trener og skriver tekster.
- Jeg har som målsetning å bli så kjent som mulig, også utenfor Norge. Det krever disiplin, men det er jo dette jeg liker å gjøre så jeg kan ikke klage, sier han.

Toverdig

Man kan si og mene mye om rapperne i Equicez, men en ting er sikkert. De hadde ikke laget den musikken de gjør om de hadde en annen fortid. Og som rappere gir det dem en troverdighet som andre mangler. Cast lager ærlige dagboklignende tekster og han legger ikke to fingre i mellom om han har noe på hjertet. De bruker norsk, engelsk og spansk og de prøver ikke å passe inn i en bestemt stil, de lager sin egen. En stil som i dag inspirerer andre.
- Jeg jobber med en soloplate for tida. Både jeg og F'EM One er med på en samleplate som ”Pass It Records” gir ut og så jobber vi med soloprosjekter hver for oss. En ny Equicez plate er planlagt ferdig i 2006, forteller han.

Ekte

Equicez betyr x’ene på spansk og utales ”ek’ises”. F'EM One som har vokst opp på Vevelstad har røtter i Chile, mens Cast er halvt liberisk. Begge identifiserte seg med west-coast rappen fra statene, som også kalles ”gangsta rap”.
- Vi hadde ikke noe sted hvor vi øvde. Vi drev med freestyle rap på gata, en kompis drev med beatbox (tromme og rytmelyder med munnen. journ.anm.) mens vi rappet til.
Cast rapper ”battle rimes”, det vil si at han skryter på seg på rim. Og det er han god til. Likevel er han ikke typen til å snakke nedsettende om damer.
- Det er ikke min stil. Jeg rapper om livet mitt, det kan like godt være omkjærlighet. Så lenge det er ekte historier fra virkeligheten, så funker det.
- Ser du på deg selv som et forbilde?
- Ja, det gjør jeg. Jeg har vært nede og har klart å reise meg. Kun derfor er jeg et forbilde.
- Var Kolbotn et bra sted å vokse opp?
- Det var vel som alle andre steder, sier han og er ikke nevneverdig interessert i å snakke om fortiden. Nå er det fremtiden som gjelder.

Mange nominerte fra Follo

Follo var representert med mange nominerte ved årets Spellemannutdeling. Bortsett fra Equicez fra Kolbotn og Vevelstad, gjorde Turboneger med Kolbotntrommis Chris Summers seg igjen fortjent til en pris i kategorien rock.
Number Seven Dehli med bassist Per Amund Solberg fra Ytre Enebakk, måtte se seg slått av pop-gruppa Ephemra. Paperboys var nominert i kategorien Hip-hop, men rapperen Vinnie måtte se seg slått av sambygdingene i Equicez. Christian Ingebritsen fra Siggerud i duett med Maria Arredondo nådde heller ikke helt opp. Kurt Nilsen stakk av med prisen for årets låt. Rune Hekkelstrand fra Vestby og resten av UHU-gjengen fikk pris under fjorårets utdeling, men måtte gå tomhendte hjem denne gang.

Vinnere av årets Spellemannspris:

Årets spellemann: Silje Nergaard
Juryens hederspris: Wenche Myhre
Årets låt: Kurt Nilsen «She's So High».
Årets Nykommer: Julian Berntzen «Whaffy Town»
Kvinnelig popsolist: Bertine Zetlitz «Sweet Injections»
Mannlig popsolist: Magnet «On Your Side»
Elektronika: Xploding Plastix «The Donca Matic Singalongs»
Rock: Turbonegro «Scandinavian Leather»
Blues/Country: Vidar Busk «Love Buzz»
Metal: Dimmu Borgir «Death Cult Armageddon»
Hip-Hop: Equicez «State of Emergency»
Folkemusikk/Gammaldans: Majorstuen «Majorstuen»
Danseorkester: Ole Ivars «Hverdag og Fest»
Jazz: Atomic «Boom Boom»
Klassisk Musikk: Leif Ove Andsnes «Grieg/Schumann: Piano Concertos»
Samtidsmusikk: Hans-Kristian Kjos Sørensen «Open»
Viser: Erik Bye og Marinemusikken «I Dur og Brott»
Åpen Klasse: Niko Valkeapää «Niko Valkeapää»
Barneplater: Hege Rimestad/Geirr Lystrup «Fly Som En Stein»
Musikkvideo: Kaizers Orchestra «Evig Pint»

Artikkeltags