Historiens kvinner

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Hva har Maria Magdalena, Eva Peron, Edith Piaf, Oda Krogh, Maria Stuart, Ibsens Solveig, Jeanne d'Arc og keiserinne Elisabeth av Østerrike felles? De er alle på repertoaret til Tryllefløytene, det unge elitekoret til Liv Ragnhild Torneberg.

DEL

KOLBOTN: - Sangene er hentet fra musikaler, operaer og dramatiske oppsettinger. Egentlig hadde vi tenkt oss bare historiske kvinner, men fordi det er så få det er skrevet musikk om, hentet vi også fram noen litterære skikkelser, sier Liv Ragnhild Torneberg. Hun vurderer om Haugtussa-syklusen skal med og kanskje også sanger om andre kvinner som har hatt betydning. Resultatet kan oppleves med konsert i juni.

Mange oppgaver

De 28 sangglade, unge damene i Tryllefløytene ligger ikke på latsiden og har ikke noe i mot «hardkjør». Ingen lar seg skremme av at koret parallelt jobber mot en operettegalla i Konserthuset i Oslo til høsten sammen med Oppegårdkoret Scenario, Kringkastingsorkesteret, Øystein Wiik, Jahn Teigen, Guri Schanke, Anita Oldeide, Paul Åge Johannessen og Liv Ragnhild Torneberg.
Dernest følger den årlige «Lys i mørke»-konserten i Gamle Logen i Oslo i desember. Årets prosjekt innbrakte ikke mindre 540.000 kroner til veldedige formål gjennom to konserter og sponsorinntekter.
«Lucia»-konserten i Greverud kirke er også et fast innslag hvert år og i tillegg går dirigenten svanger med en idé om å sette opp operetten «Pikeskolen» av Frantz von Suppé iløpet av 2001.

Trofaste

- Miljøet og dirigenten, svarer Karianne Engedal på spørsmålet om hvorfor hun synger i Tryllefløytene i år etter år. Som flere andre bor hun i Oslo, men har aldri vurdert å bytte kor for å slippe den ukentlige øvelsen hjemme hos Liv Ragnhild Torneberg på Kolbotn. Her har hun en egen stue med plass til hele koret.
- Det er krevende, men også givende å følge opp alle øvelsene, konsertene og sangtimene. Men det er slik at du får til det du vil, sier hun.
- Jeg har bare sunget i Tryllefløytene ett år, men er helt hekta og sa nei takk til fulltids jobb som servitør om kvelden fordi det ikke var forenlig med øvelsene. Seriøst, gøy, faglig givende, er stikkord fra Martine Michelsen.
- Hva er så hemmeligheten bak en så trofast gjeng med unge korsangere?
- Jeg ser på hver og én som solist, ikke på alle som et kor, sier dirigenten.

Flere sangere

Ungdomskoret Tryllefløytene er Liv Ragnhild Tornebergs «baby». Hun stiftet det i 1993, hun er dirigent og «fjerndirigerte» det også fra Tyskland den gang hun bodde der et par år sammen med familien. Koristene har et aldersspenn fra 13 år, som er nedre grense og opp til eldste kvinne, som i dag er 33 år. Noen har vært med fra starten, men mange faller fra etterhvert som de kommer i andre utdanningssituasjoner eller får barn og familie, eller rett og slett flytter på seg.
Koristene og dirigenten ønsker seg flere sangere. Ikke fordi de er for få eller fordi repertoaret er for krevende.
- Fordi det alltid vil være et naturlig frafall blant unge mennesker, fordi det alltid er rundt fem som har halsbetennelse før jul og i tillegg noen som er forkjølet, er det ikke så mye å gå på med et krevende repertoar. Med ti sangere til ville vi ha løst problemet, mener Liv Ragnhild Torneberg.

Flere sangere

Dette er altså en oppfordring til unge kvinner i Follo som ønsker å synge i Follo-regionens elitekor og som liker å være med på musikalske utfordringer.
- Bli med, da vel. Du behøver ikke kunne noter en gang. Det kan ikke jeg, får vi med oss ut fra øvingslokalet.
Sammen med vakre toner knyttet til en en av historiens markerte kvinneskikkelser, musikalen om Elisabeth av Østerrike.

Artikkeltags