I ett med naturen

Møtet med den norske kysten ble sterkt for Carll Goodpasture. Noen av fotografiene henger på veggene i Galleri Vera. ALLE FOTO: AUDUN SKEI FOSTVEDT

Møtet med den norske kysten ble sterkt for Carll Goodpasture. Noen av fotografiene henger på veggene i Galleri Vera. ALLE FOTO: AUDUN SKEI FOSTVEDT

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Carll Goodpastures hjerte banker for naturen. Siden amerikaneren opplevde Henrik Ibsens "Terje Vigen" har det banket enda hardere.

DEL

DRØBAK:
Der bodde en underlig gråsprengt en på den ytterste, nøkne ø.
Slik begynner "Terje Vigen", Ibsens mektige epos om den sterke, modige mannen som ror over Skagerak for å skaffe mat til seg og familien. Diktet er pensum for enhver skoleelev, og er også internasjonalt anerkjent. Amerikaneren Carll Goodpasture kjente godt til den gripende historien da han flyttet til landet med sin norske kone for 16 år siden, men møtet med kysten tente en ny gnist i fotografen.
–Jeg så igjen "Terje Vigen" i naturen rundt meg, og i menneskene. Det var utrolig inspirerende.
Siden har den erfarne fotografen reist Norge rundt og fanget inn norskekysten på film. Resultatet er boken "Terje Vigens båt", som lanseres på Galleri Vera i Drøbak i dag. Fotografen står bak ideen og fotografiene, mens kanadieren Gray Sutherland har skrevet akkompagnerende dikt.
–Gray var på besøk her, og da han så bildene mine tenkte han på "Terje Vigen" med en gang. Han tok med seg et knippe bilder, og resultatet er all denne vakre poesien. Bildene, diktene og den velkjente historien drar dette prosjektet sammen, noe som er ganske uvanlig, forklarer Carll.
Også forfatteren Sidsel Mørck har bidratt til boken, med forord som består av sammendrag av historien, samt en egen tolkning. Goodpasture tror Mørcks bidrag vil gjøre boken tilgjengelig for et bredere publikum.

Myk miljøaktivist.

Fotografiene er tatt med god, gammeldags film, men negativene i storformat er digitalt trykket. Teknikken er helt ny, og det er første gang det gjennomføres i Norge. Det var få som trodde fotografen ville få trykt bildene her i landet, men Carll hadde allerede bestemt seg.
–Dette måtte gjøres i Norge, selv om det var vanskelig. Heldigvis gjør "Terje Vigen" nordmenn samarbeidsvillige, ler han.
Goodpasture får nå drahjelp også av norske myndigheter, som ser på boka som god norgesreklame. Derfor får alle konsulat og ambassader informasjon om utgivelsen, og fotografen tror det kan bidra til å gjøre boka kjent.
–Et av målene til prosjektet er å få budskapet ut til andre land, forklarer han.
Carll Goodpasture kaller seg selv for en myk miljøaktivist, og håper han kan bidra i kampen for å sikre miljøet.
–Jeg ønsker at folk skal se på bildene og føle seg i ett med naturen. Den lever i oss alle!
Fotografen tror Ibsen hadde skrev om moral i forhold til naturen og miljøet hvis han hadde levd i dag.
–Ibsen skrev mye om ting som var viktige da, som kvinners rettigheter. Men miljøet og naturen er veldig levende i "Terje Vigen", og jeg er sikker på at Ibsen hadde vært opptatt av miljøproblemene hvis han hadde levd i dag.

Omfattende utstilling.

Boklanseringen og utstillingen av Goodpastures bilder og Sutherlands dikt er en del av Galleri Veras markering av Ibsen-året. En annen attraksjon er nå avdøde Knut Roses litografier over Ibsen "Gengangere".
– Knut Rose har virkelig fangte opp essensen av historien. De er utrolig vakre, og veldig dype, skryter Carll.
Galleri Vera har også monografier og prisbelønt kortfilm av Kristin Hestnes, hennes "Terje Vigen" vant prisen for "Beste utenlandske kortfilm" ved New York International Independent Film Festival, og vandreutstillingen "En folkefiende" - med tresnitt av Fredrik Matheson. På åpningen lørdag vil Goodpasture og Sutherland være til stede, Sylvi Ofstad Samstag fra Miljøverndepartementet står for den offisielle åpningen, og Sina Langfeldt leser fra "Terje Vigen". Neste lørdag kommer filmskaperen Kristin Hestnes for å snurre film.

Galleri Vera holder det gående med Ibsen-feiring hele juli, alle dager unntatt mandag.
Artikkeltags