Gå til sidens hovedinnhold

Kulturpris til ildsjeler

Artikkelen er over 19 år gammel

De er godt synlige ildsjeler på hvert sitt område i Skis kulturliv. I dag er Bjørn Myrvoll og Tom Wiklund hedret med kommunens kulturpris.

SKI: Bjørn Myrvoll har du kanskje møtt i skogen, med blikket plantet i bakken, på jakt etter gamle veifar eller restene etter en husmannsplass. Tom Wiklund ses gjerne med taktstokken hevet foran ett av sine fem kor eller på full fart mot Ski videregående for å undervise musikkelever. De to aktive kultursprederne på henholdsvis 67 og 50 år lever og ånder for sine kulturområder. For Myrvoll er det lokalhistorie. For Wiklund musikk.

«Viktige formidlere»

Komiteen som har kåret årets kulturprisvinnere, består av Ellen Ane Aspestrand (H) og Liv Solheim Furseth (Ap) fra kulturstyret, Geir Hammer og Svanhild Marthinsen fra Ski kulturforum, samt Elin Buene og Mette S. Skrikerud fra kulturadministrasjonen. I begrunnelsen påpekes blant annet at «Kulturprisvinnerne har det felles at de også er anerkjente utover Follos grenser. Sammen representerer de en bredde i det å være kulturformidler. Mens den ene har vært synlig gjennom konsertvirksomhet og arrangementer, har den andre virket mer i det stille. Begge har gjort en fremragende innsats og innehar en viktig rolle for kulturen. Prisvinnerne er viktige formidlere av vår kulturarv ved å hente fram glemt kunnskap og presentere dette for publikum. Den ene ved å finne fram for noen lite kjente og spennende musikkstykker, den andre ved systematisk og grundig å innhente opplysninger om kulturminner fra den eldre generasjonen.»

Fra urtiden.

Bjørn Myrvolls interesse for historie begynte i urtiden, ca en milliard år tilbake i tid. Geologi har alltid vært hans hovedhobby. Og til geologi hører også historiekunnskap.
Det er ikke for ingenting det heter steinalderen, sier Myrvoll lurt, og minner om at geologi ligger i bunnen for hvor folk har slått seg ned og levd sine liv opp gjennom historien.
Etterhvert våknet hans interesse for historie generelt og lokalhistorie spesielt. Da han i en alder av 60 år pensjonerte seg etter mer enn 40 år i Forsvaret, fikk han for alvor tid til å forske i Skis historie. Gamle kart og fotografier er samlet og studert. Myrvold har sørget for at Ski har en lokalhistorisk fotosamling på 5.000 bilder. Skog og mark er saumfart, og sammen med Reidar Haugen har han registrert og kartlagt gamle husmannsplasser i Kråkstad og Ski. Han har banket på utallige dører, intervjuet eldre og sikret ettertiden viktig lokalhistorisk informasjon.
Det er moro og viktig å formidle historie. Vår fortid er som røttene på et tre. Og uten solide røtter holder ikke treet seg oppreist, sier Myrvoll.

«Inspirator»

I motsetning til Myrvoll, som er født og oppvokst i Ski, har Tom Wiklund røtter både i øst, vest og sør. Noe hans egenkomponerte dialekt forteller om.
De første 7 - 8 årene av livet bodde han i Vaksdal mellom Bergen og Voss. Så ble det Dokka i Nordre Land, der han gikk folkeskolen. Deretter Flekkefjord, der han tok realskole og gymnas. Til Ski kom han som 19-åring, da faren ble organist i Ski.
Musikk er både arbeid, fritid og livsstil for Tom Wiklund. Han er 3. generasjons dirigent, sang- og musikkleder. Han er selv utdannet organist fra Norges musikkhøgskole og i ti år, fra 1976 til 1986, var han organist i Langhus kirke. Deretter ble det Torshov kirke.
Det er imidlertid som korleder, dirigent og konsertarrangør Wiklund er mest kjent. Ifølge kulturpriskomiteen «som en fremragende dirigent, inspirator og gledesspreder». Ved siden av full jobb på musikklinjen ved Ski videregående skole, dirigerer han nå fem kor; tre i Oslo og to i Ski. Det ene er Ski videregående skoles kor, det andre er Follo Kammerkor som neste år feirer 25 års jubileum. Wiklund forener gjerne flere av sine kor i større verk.
Mens Myrvoll henter fram ukjent lokalhistorie, presenterer Wiklund gjerne ukjent musikk. Både gammelt og nytt.
Det er viktig å få øynene opp for det ukjente i den gamle musikken, men også at veldig mye bra skrives nå, sier Wiklund.

Kulturhus og bygdebok.

De to prisvinnerne har i dag mottatt prisen på tilsammen 15.000 kroner i kommunestyret i Ski rådhus. Begge setter stor pris på å bli hedret.
Jeg er både stolt, lykkelig og ikke så lite rørt. For meg kan det også være en fordel i arbeidet ved at flere får vite hva jeg driver med, sier Myrvoll.
Det er fint å få anerkjennelse for det jeg har holdt på med, sier Wiklund.
De to kulturarbeiderne har ikke tenkt å hvile på sine laurbær. Begge har ønsker for kulturlivet i Ski. For Wiklund handler det om kulturhus, mens Myrvoll er opptatt av bygdebok.
Kulturlivet i Ski trenger et skikkelig kulturhus. I dag er det bare Salen og kirkene som duger til konserter. Nå får Oppegård kulturhus. Da kan ikke Ski være dårligere, sier Tom Wiklund.
Jeg skulle ønske Ski kunne fullføre bygdeboka fram til vår tid. Nå går den bare fram til reformasjonen i 1537. Vi burde også hatt en gårds- og ættesoge, sier Bjørn Myrvoll.