Majas sterke bokhøst

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Maja Thune har en drøm. Den har det blitt bok av. Snart gir Enebakk-jenta ut en selvbiografisk roman om årene som psykiatrisk pasient.

DEL

OSLO: Første gang Maja Thune ble tvangsinnlagt på Blakstad var hun 17 år gammel. Oppholdet ble det første av mange.
– Jeg tror jeg var innlagt 14 ganger til sammen. To ganger la jeg meg inn selv, forteller Maja. Blikket er stødig. Maja skjemmes ikke.
– Jeg er stolt over å ha kommet meg gjennom det. Det er er den største eksamenen jeg noensinne har bestått.

To bøker.

I dag er det to år siden 26-åringens siste opphold på Blakstad.
– Jeg håper jeg aldri kommer dit igjen.
På stuebordet i leiligheten i Oslo ligger det en bunke med ark. På det øverste står det «Jeg har en drøm». Det er navnet på Majas andre utgivelse denne høsten. Diktboka «Pille Trille Karusell» kom ut for to uker siden. Den selvbiografiske romanen gikk nettopp i trykken. Boka handler om årene som psykiatrisk pasient.
– Jeg har skrevet den for meg selv, for å få ting ut. Men det er en spennende historie for andre også, uansett om man har vært i psykiatrien eller ikke. Jeg kler veldig av meg, men jeg føler ikke at det er noe av det jeg har skrevet som kan skade meg.
Hennes mening er at det brukes mange skadelige metoder i det psykiatriske helsevesenet. Selv har hun vært lagt i belter utallige ganger, samtidig legger hun ikke skjul på at hun til tider var temmelig utagerende. Majas standpunkt er likevel at man ofte kan forsøke å roe mer ned før man går så drastisk til verks. Hennes metode er enkel, kanskje litt banal, men...
– Man kan komme langt med kjærlighet og varme.
Hun mener et annet av psykiatriens feiltrinn er fokuset på diagnoser.
– Det er når du får merkelappen og pillene at du virkelig blir syk.
Selv om Enebakk-jenta har sitt å si om psykiatrien, ønsker hun å understreke:
– Jeg kritiserer systemet, ikke enkeltmennesker. Jeg ønsker ikke fremstille det for svart-hvitt. Det er kjempebra hvis folk føler de får hjelp.

Hjerterom.

Maja Thune fremstår som et helstøpt menneske, men mange av hennes livserfaringer har vært dyrekjøpte. Summen av depresjon, spiseforstyrrelser og angst endte i psykose og innleggelser.
– Men jeg ville faktisk ikke vært foruten disse erfaringene. Jeg har hatt mye moro og sterke møter med medpasientene mine.
En av dem er tidligere stortingsrepresentant Reiulf Steen.
– Jeg visste ikke hvem han var. En dag gikk jeg bort til ham og spurte om han også var interessert i politikk... Da han sa at han hadde sittet på Stortinget, trodde jeg bare at han var gal og at det var noe han fant på.
Under årets TV-aksjon «Hjerterom» ble Maja gjenforent med Reiulf Steen på direkten. Der fikk hun også møte Klaus, mannen som reddet henne da hun forsøkte å begå selvmord med 400 piller, bading i sjøen i desember og strangulering.
– Skikkelig Tore på sporet-stemning, konstaterer Maja lattermildt om de TV-overførte møtene.
Hun forteller om positive tilbakemeldinger etter deltakelsen i «Hjerterom». Nå håper hun at boka også kan bidra til mer åpenhet om psykiatri og mental helse.
– Det er håp for mange. Det ønsker jeg å spre, sier jenta som fikk servert mange dystre spådommer i ungdomsårene.
– Jeg fikk høre at jeg aldri kom til å klare meg.
Maja har gjort spådommene til skamme. Det siste halvåret har hun vært fulltidsstudent, jobbet 60 prosent og fullført to bøker.
– Er du frisk?
– Jeg vet aldri om jeg kan kalle meg for frisk, men jeg ser det ikke som noe mål å være «normal». Jeg vil bare ha det godt.


DIKTSITATER:
Armer som strekkes mot himmelen
Lengtende, søkende etter noe annet
Noe mer enn det som er nå
- Fra diktet «Luft» av Maja Thune
-----------------------------------------
For å se lyset
Må du ha åpnet opp for mørket
For de springer begge opp fra samme kilde
– Fra diktet «Ild» av Maja Thune

Artikkeltags