Nå også med cd

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Oppegårdkoret Scenario er ikke som andre kor. Tre kvart år etter suksessen med operetten «Gondolførerne» i Kolbotn kinoteater foreligger opptaket fra forestillingen på dobbelt-cd. For første gang i norsk språkdrakt.

DEL

KOLBOTN: - Det dreier seg om live-opptak, hvor mikrofonene sto midt i salen under en av forestillingene. Opptakene er heller ikke redigert og gjengir akkurat det publikum fikk oppleve der og da, informerer Sven Torneberg, som selv var en sentral person under oppsettingen av «Gondolførerne». Han har stått for oversettelsen fra engelske «The Gondoliers» til norsk og sang en av hovedrollene som den sjarmerende gondolføreren Giuseppe Palmieri, foruten at han er prosjektleder for plateutgivelsen.
- CD-utgivelsen er et stort økonomisk løft for koret. Derfor har vi ikke hatt råd til å gå i studio eller foreta redigering. Men da får også publikum akkurat slik det var under forestillingen med litt klapping. Dessuten er sangerne mer eller mindre i bevegelse under sangen i motsetning til konsertante opptak, hvor sangerne kan konsentrere seg maksimalt om kroppsholdning, pust og lignende, understreker Sven Torneberg.

Første gang på norsk

Da Kolbotnkoret Scenario, et forsterket Oppegård Kammerorkester og flere profesjonelle solister gikk på scenen i mars i år med Gilbert & Sullivans komiske operette «Gondolførerne», eller Kongen av Barbaria, var det første gang den ble fremført på norsk.
Med cd-plata er det også første gang operetten utgis på norsk. «Plateselskapet» kaller seg Upfarm (Upfarm er engelsk for Oppegård). Det dreier seg om et komplett opptak på dobbel-cd med unntak av sangen «Jeg er en hoffmann» (I`m a courtier), som bare figurerer i ouverturen og som ellers ble strøket for å korte ned forestillingen.

Melodiøs musikk

Sammen med cd-plata følger også et innleggshefte fra oppsettingen, hvor resyméet er blandet med de første linjene fra hver sang ved siden av fargefotografier fra tilsvarende sted i handlingen. Her ligger det mye gjenkjennelse for publikum. Heftet gjør det mye mer underholdende å følge med i fremdriften av operetten, som er bygget rundt en ganske tynn og tøysete historie.
Musikken derimot er både morsom, melodiøs og avvekslende, tilpasset det amorøse liv i Venezia på midten av 1700-tallet, masse forviklinger og morsomme rollefigurer. De bærende rollene i sceneoppsettingen, og på plata, bekles av Liv Ragnhild Sømme Torneberg, Knut Jørgen Moe og Nils Harald Sødahl, alle profesjonelle sangere. Flere av sangerne i Oppegårdkoret Scenario gjør også fine soloprestasjoner.

Operetteteam

Det engelske operetteteamet Gilbert (1836-1911) & Sullivan (1841-1900) signerte tilsammen 14 operetter, eller såkalte Savoy Operas etter stedet hvor de ble framført. Operettene er nær knyttet til anglo-amerikansk kultur og nærmest en del av allmenkunnskapen i engelsktalende land. Dronning Victoria var svært begeistret for «Gondolførerne» og ba om en egen forestilling for seg og sin familie på Windsor Castle i 1891. Med unntak av «Mikado», som Oppegårdkoret satte opp i 1993 og «Pirates of Penzance», er parets operetter lite kjent i Norge.
- Dette ønsker vi også å gjøre noe med når vi gir ut cd-plata, sier Sven Torneberg.

Lite opplag

Med nesten bare fulle saler under oppsettingen i Kolbotn kinoteater burde et foreløpig opplag på ca. 250 plater få bein å gå på til jul. Uten å gå på akkord med tekstreklameprinsippene antyder vi at plata er til salgs i forretninger som også selger plater - både i Oppegård og i Ski.
Koreografien, kostymene, dekorasjonene, figurene og ensembleopptrinnene følger ikke med på plata. Men det hjelper godt å lukke øynene og lytte til musikken.

Operette-audition

Oppegårdkoret Scenario har forlengst begynt å tenke på neste musikalske prosjekt, som vil se scenelyset til høsten som en operettegalla. I den forbindelse blir det arrangert en audition 13. januar for alle som er interessert i å prøve seg som sanger med koret.
- Vi kaller det for operettegalla med sammensetning av flere operetter, sier Josefine Ystenes, prosjektleder for Oppegårdkoret Scenario.
- På programmet står utdrag fra Gilbert & Sullivan-operettene «Gondolførerne» og «Mikado». samt «Pariserliv», «Sommer i Tyrol» og «Les Miserables». Det blir forestillinger på Kolbotn i november, mens vi jobber mot en hel operette i 2002.

Artikkeltags