– Jeg er stolt og fascinert

Publikum fikk lov å gå om bord mens Kon Tiki lå til kai ved gjestehavnen i Drøbak i går.

Publikum fikk lov å gå om bord mens Kon Tiki lå til kai ved gjestehavnen i Drøbak i går.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg er både stolt og fascinert når jeg ser Kon-Tiki. Stolt fordi faren min var blant de seks som fullførte den eventyrlige ferden. Fascinert av at de kunne gjennomføre seilasen så trangbodd i 101 dager.

DEL

DRØBAK: – Du verden, her var det trangt, sier Anne Karin Hesselberg fra Drøbak i det hun trer inn i kahytten, hvor seks menn tilbragte nesten tre og en halv måned på Stillehavet i 1947.

Til kai i Drøbak

En av disse mennene var hennes far, Erik Hesselberg. Han var navigatør om bord og en fargerik mann full av gode historier om sitt liv til sjøs, og som kunstner.
Balsaflåten, som ble brukt under innspillingen av storfilmen om Kon-Tiki og Thor Heyerdahl la til kai ved den nye gjestehavnen i Drøbak i går. Her ble den liggende i fire timer før ferden over fjorden til Larvik og førpremière på filmen. Norgespremièren finner sted fredag 24. august og da ligger flåten i Oslo.

Anne Karin Hesselberg var tidlig ut etter at flåten la til for å ta den i øyesyn.

– Jeg var bare tre måneder da far reiste til Peru for å slutte seg til resten av mannskapet om bord på Kon-Tiki.

– I ettertid snakket ikke mor noe særlig om det far var med på, sier Anne Karin Hesselberg. Foreldrene hennes skilte lag og Anne Karin flyttet til Tyskland.

LES OGSÅ: Kon-Tiki la til havn i Son

SE OGSÅ: Kon-Tiki på seilas i Follo

Kon-Tiki og jeg

– Heller ikke da han besøkte meg i Tyskland snakket han om Kon-Tiki. Han var først og fremst opptatt av det som skjedde her og nå.
Datteren, og mange andre, fikk derimot mye informasjon om Kon Tiki-ferden gjennom boken «Kon-Tiki og jeg» av Erik Hesselberg som ble gitt ut i 1947.
– Allerede om bord på Kon Tiki begynte far å tegne og skrive tekst til boken. Det er en munter og høyst personlig beretning om Kon Tiki-ekspedisjonen og livet på – og under – balsaflåten. Boken ble veldig populær verden over og er senere oversatt til 15 språk.

Dramatisering

Ettersom Kon Tiki-museet gikk tom for boken, påtok Anne Karin Hesselberg seg å utgi den på nytt i 2005 på eget forlag. Samtidig ga hun den også ut igjen på engelsk og oversatte den på nytt til tysk.

Filmen om Kon Tiki er en dramatisering av de virkelige hendelsene da Thor Heyerdahl la ut på en eventyrlig og farefull ekspedisjon over Stillehavet. Målet var å bevise hans teori om at Polynesia var blitt befolket fra Sør-Amerika.

Thor Heyerdahl fikk med seg fem unge menn: Herman Watzinger, Bengt Emmerik Danielsson, Knut Haugland, Torstein Råby og Erik Hesselberg fra Borge i Vestfold.
Gjett hva Anne Karin Hesselberg skal fredag 24. august? På filmpremière i Oslo for å gjenoppleve dramatiseringen av farens eventyrlige ferd for 65 år siden.

Artikkeltags