KRÅKSTAD: Lørdag åpner Barnas jazzcafé i Kråkstad. Dette blir landets første klubbscene for barn og unge som spiller jazz.

Odd André Elveland, barna i Improbasen og foreningen Barnas Jazzhus står bak, når det lørdag ettermiddag inviteres til «kafépremiere».

På plakaten står to ganger tyve minutters konsert med barn og unge fra Improbasen. Før, mellom og etter konsertene blir det tid til mat og prat.

Møtested og jazzscene

– Barnas Jazzcafe har to plan. Ett er å få til et møtested i Kråkstad, med kafé som drives på dugnad. Samtidig blir dette den første klubbscenen i landet der barn opptrer på alle konsertene, sier Eleveland.

Stedet er Barnas Jazzhus i Kråkstad samfunnshus. Scenen er liten, men akustisk god for mindre grupper.

– «Food» har spilt her, og syntes det var topp, sier Eleveland og viser til jazzduoen bestående av den engelske saksofonisten Iain Bellamy og trommeslageren Thomas Strønen.

Fire før påske

Lørdagens første jazzcafé blir en test på om tilbudet faller i publikums smak. Elveland er klar til å holde åpen scene mange helger i året.
– Jeg tenker at dette kan bli en jazzkafé som ofte er åpen. Men først må vi sjekke markedet og finne ut om folk syns det er hyggelig å sitte her.
Fire lørdager er booket inn før påske. Det blir jazzkafé 4. februar, 3. mars og 17. mars.

Gjesteartister

Improbasens 11 medlemmer mellom 11 og 18 år vil naturlig nok spille. Men også barn og unge fra andre kommuner skal på scenen.

– Vi har kontakter rundt om i Norge og vil invitere gjester, sier improbasesjefen.

Han kommer også til å invitere unge gjesteartister gjennom kulturskolene.

Improart

Barn og unge kan selv henvende seg til Elveland og Improbasen hvis de har lyst til å spille på klubbscenen.

– Hvis det fungerer og blir populært, kan vi ha jazzband, kanskje kombinert med lyrikk og klassisk. Jeg har også lyst til å starte Improart for ungdom over 15 år, en scene for mer sære jazzuttrykk. I den gruppen er det mange med behov for et sted å opptre, sier Elveland.
Lørdag blir det imidlertid 60-talls funky jazzmusikk med bred appell.