Gå til sidens hovedinnhold

Spenningsroman fra hagen i Kråkstad

Artikkelen er over 10 år gammel

KRÅKSTAD: Gro Røsths nye bok er en spenningsroman for barn, basert på en sann historie fra Kråkstad.

«Bror og noe som sier pip» er hennes tredje bok om gutten Bror.
I den første boka, «Bror helt alene», handler det om å føle seg utenfor. I oppfølgeren, «Bror blir redd», skriver hun om å være liten og redd.
– Nå er tema hvordan en kjedelig søndag kan forandres til en spennende dag, sier Røsth.

Action fra Kråkstad

En rød bil har kjørt gjennom gjerdet og inn i hagen hos Bror. Sjåføren er borte. Politiet blir tilkalt og de kobler bilen til et innbrudd i nærheten.
Som om ikke det er nok, høres plutselig mystiske pipelyder fra bilen. Det viser seg at et dyr har forvillet seg inn i bilkarosseriet, og en redningsoperasjon må til.
– Boka er relatert til en historie fra Kråkstad, sier forfatteren, og avslører at bilen havnet i hennes hage og at pipingen kom fra en kattunge.
– Men jeg har spritet opp historien litt.

20. bok

Dette er hennes 20. bok siden debuten med «Bitten Bustehovud» på Noregs Boklag i 1975.
Bøkene om Bror utgis på Cappelen Damm og er i serien «Min første leseløve».
Dette er bøker laget for barn som nettopp har lært å lese. Min første leseløve-bøker har enkelt språk, korte ord og setninger. Det er en form Røsth trives med.
– Jeg liker å uttrykke meg kort.

Bror på Færøyene

Samtidig som norske barn nå får en ny historie om Bror, får barn på Færøyene «Bror helt alene» i færøysk språkdrakt.
Tittelen på boka er «Sámal púra einsamallur».
– Dette er første gang Bror drar ut av Norge, sier en stolt forfatter.
Det er imidlertid ikke første gang Røsths historier når færøyske barn. I 2002 kom animasjonsfilmen «Jørgen, snart 6» med manus av Gro Røsth. Den ble oversatt og vist både på Færøyene og i Sverige.

Lest 900 barnebøker

Om det blir flere bøker om Bror, gjenstår å se. Nå har hun imidlertid bedre tid enn på lenge til å skrive. I vår gikk Røsth ut av Det litterære råd i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere. Et verv som har medført at hun har lest alt av norske barnebøker utgitt de siste tre år.
Det utgjør til sammen ca. 900 bøker.

Oppfriskning

– Det har vært hektisk, men morsomt. Etter noen år vekk fra sjangeren på grunn av store barn, har jeg fått en skikkelig oppfriskningen i barnelitteratur. Så får vi se hva som kommer ut av det, sier Gro Røsth.