SKI: I slutten av juni arrangeres The European Song Festival 2012, en internasjonal festival og musikkkonkurranse for mennesker med utviklingshemninger.
Elleve europeiske land er representert, med til sammen 19 bidrag. Ett av dem er «Moldovasang», skrevet og fremført av Steinar Wangen (40).

Hør sangen om Steinars sterke møte med barnehjemsbarna i Moldova her

Representerer Norge

Steinar leste om Melodi Grand Prix for utviklingshemmede på nettsiden til Samordningsrådet for arbeid for mennesker med utviklingshemning (SOR).

– Vi tenkte at Norge burde være representert i konkurransen. Jeg hadde alt skrevet låten, og sendte den inn. Kunne jo ikke få mer enn nei, forteller Steinar.

Nei ble det imidlertid ikke. I juni skal han synge sangen sin og spille gitar foran et internasjonalt publikum. «Moldovasang» er ett av to norske bidrag.

Sterk historie bak

Teksten har en spesiell historie. Steinar Wangen er programleder og reporter i Empo tv, og dro høsten 2010 på reportasjetur til Orhei i Moldova.

– Der besøkte vi et barnehjem for multihandikappede barn. Moldova er Europas fattigste land. Barnehjemmet hadde dårlig økonomi, og det kunne være 13–14 multihandikappede barn på en ansatt, forteller Steinar.

Skrev det av seg

De elendige forholdene barna levde under, gjort inntrykk.

– Det var en emosjonell sterk opplevelse. For å bearbeide og sortere inntrykk, måtte jeg skrive det av meg. Jeg endte opp med vers på rim, forteller Steinar.

Senere fikk versene melodi, også skrevet av Steinar Wangen.

Med i Dissimilis

«Moldovasang» er den første låten han har laget, men The European Song Festival blir ikke hans første sceneopptreden.
Han har tidligere vært medlem av Dissimilis i ti år, der han var vokalist, gitarist og frontfigur i band. Det er imidlertid ti år siden.

– Jeg må synge meg litt opp før Grand Prix. Vi skal ha symfoniorkester i ryggen, og da nytter det ikke å ta seg dårlig ut.

Once in a lifetime

I juni drar han til Cork sammen med blant andre samboer, mor og bror.

– Jeg tror det blir veldig moro. Det blir en once in a lifetime-opplevelse.

Steinar har sans for at det lages MGP for utviklingshemmede.

– Jeg velger å tro at vi er opptatt av det samme som befolkningen for øvrig. Jeg vet det er delte meninger om arrangementet blant ikke utviklingshemmede, men jeg tror utviklingshemmede selv syns det er kult.