Stemningsfull Lucia

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Svart senket natten seg, men det var i stall og stue. I Greverud kirke var lysene tent, og som seg hør og bør hadde Lucia noen av dem i håret.

DEL

GREVERUD: Onsdag kveld ønsket ungdomskoret tryllefløytene og Oppegårdkoret Scenario publikum velkommen til sin tradisjonelle luciakonsert. I en fullsatt kirke kom Heidi Melby, kveldens Lucia, opp midtgangen. Naturligvis hvitkledd med lys i hår, og bak henne fulgte to rader med terner fra Tryllefløytene.
Mens Lucia og ternene sang, gled Oppegårdkoret Scenario inn fra sidene, og sørget for at dette ble en konsert for de fleste sansene. Det visuelle tok oppstillingen og kostymene seg av, stemmeprakten var av den sorten som gjør det helt klart hvorfor vi mennesker er utstyrt med ører, og også smaksløkene fikk sitt da sangerne begynte å dele ut lussekatter til publikum.
Variert
Under ledelse av Liv Ragnhild Sømme Torneberg bød koret på et variert juleprogram, som kompenserte godt for den totale mangelen på snø utenfor kirken. Koret var innom flere land og språk, og forførte et publikum, som på forhånd ble bedt om å spare den heftigste applausen til slutt, med sanger som "A Virgin Most Pure", "Det hev ei rose sprunge" og "Joy To the World". Etter et utdrag med "Polovtsiske danser" fra operaen "Fyrst Igor" braket klappsalvene imidlertid løs, uten at noen ble sinte av den grunn. At publikum omsider turte å vise at de satte pris på det de fikk høre, gjorde ikke akkurat konserten mindre stemningsfull.
Gåsehud
Det hevdes at på lucianatten slippes onde makter løs for å skade både mennesker og dyr. Dersom noen av disse maktene var til stede i kirken, er det godt håp om at de vakre tonene klarte å omvende dem, slik at de holder seg for gode til å drive med den slags i fremtiden. De mer godhjertede av oss hadde i hvert fall ingen problemer med å la julestemningen ta overhånd, enten den kom i form av jugoslaviske og polske julesanger, italienske folketoner eller klassikere som "Du grønne glitrende tre" og "White Christmas". Da solistene Bjørn Berentsen, Steinar Kvistad, Morten W. Nielsen og Per Åsbjørn Reitan sammen med korene viste at det ikke bare er Jussi Björling som kan fremføre "Julsång", klarte de det værgudene ennå ikke har maktet i år: Å gi folk gåsehud.
Konserten ble avsluttet med at alle reiste seg, og sang med på "Deilig er jorden", også kjent som verdens vakreste julesang. Og da var det i grunnen bare skiføret som manglet.

Artikkeltags