YTRE ENEBAKK:Historien om originalen Sverre Smed i Ytre Enebakk var en gjenganger i norske medier for drøyt 25 år siden. Han ble landskjent da terrorpolitiet ble satt inn mot ham etter en skyteepisode.
Sverre Svendsen Haug, som ble kalt for Sverre Smed, var en "bygdeoriginal" i Enebakk. Søndag settes søkelyset på bygdeoriginalenes rolle i Enebakk for 30-40 år siden under et arrangement i Kulturverkstedet Ragnhilds Rom, det tidligere verkstedet til skulptøren Ragnhild Butenschøn.
Sverre Smed var kjent over hele Enebakk som en original person med mange interesser, men han ble landskjent da terrorpolitiet omringet huset hans etter en skyteepisode i 1979. Han fikk et omdiskutert ettermæle: var han en ustabil og voldelig person, eller et klokt og omtenksomt menneske.

Skjøt mot barn.

Huset til Sverre Smed lå tett opptil riksveien som går gjennom kommunen. Rett nedenfor huset lå også en parkeringslomme, hvor folk stoppet bilen, kastet fra seg søppel og noen gjorde også sitt fornødne her. Dette irriterte Sverre Smed og til slutt sprakk det for ham, da han tømte en dobøtte i hodet på noen som hadde parkert i lommen. Han ble også mobbet av barn og følte at han befant seg i en nødvergesituasjon da han fyrte av en haglladningen mot barn som ertet ham. Det var da terrorpolitiet ble satt inn mot 76 år gamle Sverre Smed.
Sverre Smed døde i 1996 og i dag står huset forfallent med en plastpresenning på taket.
Det er Henning Bergersen og Egil Thoresen som skal innlede til samtale i Ragnhilds Rom om Enebakk og bygdeoriginalene med Sverre Smed som historisk utgangspunkt.