Vinduskuer i Ås går til filmen

4008 SVEA: Leder i forsøksfjøset Håvard Tveit, regissør Kenneth Elvebakk og professor i husdyrernæring Odd Magne Harstad i fjøset som det siste året har vært location for filmen "3269 Dagros". Kumagen med vindu tilhører 4008 Svea. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

4008 SVEA: Leder i forsøksfjøset Håvard Tveit, regissør Kenneth Elvebakk og professor i husdyrernæring Odd Magne Harstad i fjøset som det siste året har vært location for filmen "3269 Dagros". Kumagen med vindu tilhører 4008 Svea. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

De berømte kuene i Ås med vindu i magen har gått til filmen. I går hadde filmskaper Kenneth Elvebakk visning på UMB av dokumentarfilmen "3269 Dagros".

DEL

ÅS: I ett år har regissør Kenneth Elvebakk med filmteam vært fast innslag på Universitetet for miljø- og biovitenskap. De har fulgt livet i forsøksfjøset og ute på beite, og festet 60 timer fjøsliv til filmen. Filmstjerner har vært universitetets tolv kyr med vindu i magen.
I birollene møter vi leder av forsøksfjøset Håvard Tveit, samt Ingunn Schei, Torstein Garmo, Ragnar Salte, Øyvind Karlsen og Mette Henne ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap.
Filmen hadde urpremiere på Den norske dokumentarfilmfestivalen i Volda i april. I går ble den vist for studenter og forskere i Ås. Der ble "3269 Dagros, med vindu i magen" møtt med vennlig latter, takketaler og massiv applaus.

Kan avdramatisere.

Dokumentarfilmskaper Elvebakk fikk ideen etter en reportasje i Aftenposten om vinduskuer og forskning i Ås. Med Motlys som produsent og visningsrettigheter solgt til TV2, satte han i gang. Andre som har støttet filmen økonomisk er Norsk filmfond, Fritt Ord, Tine og Norges Bondelag.
–Jeg ville se nærmere på tre ting; selve operasjonen, forskningen og forholdet mellom menneske og dyr, sier Elvebakk.
Professor i husdyrernæring, Odd Magne Harstad, forteller om en viss skepsis da Elvebakk tok kontakt. Med "Smaken av hund" friskt i minne, var UMB usikre på hva filmskaperen ville.
–Vi var ute etter en saklig fremstilling av hvordan dyrene har det, og hva de brukes til, sier Harstad.
Professoren likte det han i går fikk se, og tror dokumentaren kan bidra til å avdramatisere vinduskuene.

Livet som forsøksku.

Den 25 minutter lange filmen viser operasjonen, der en veterinær setter inn et "vindu" av gummi under lokalbedøvelse. Gjennom åpningen kan forskerne blant annet hente ut mat fra vomma, og putte det tilbake etter at prøver er tatt. Filmen viser hvordan forskere og studenter i forskningsøyemed romsterer inne i kua, uten at dyret leer på en muskel. Det ser ille ut, men ingenting tyder på at kua oppfatter det slik.
Livet ellers i fjøset, fra fôring til kalving, er viet tid. Vi ser våryre kuer med og uten vindu som slippes på beite. Forholdet mellom menneske og dyr er godt skildret, og gir et positivt inntrykk av vindusku-livet. Mens en vanlig melkeku sendes til slakt etter fire - fem år, lever vinduskuene så lenge de er friske. Rekorden er 14 år.
Filmen er tilrettelagt for barn og går under betegnelsen familiefilm. Kommentarene leses av Gøril Strømholm. Etter at "3269 Dagros" er vist på TV2, vil den bli distribuert gjennom Norges bondelag til skolene.

Artikkeltags