Gå til sidens hovedinnhold

Zorbas dans på gamle Åsgård

Artikkelen er over 20 år gammel

Overtramp-tramp-hopp, bytt om fot, over-stopp. Slik høres det ut, iblandet latter og greske folketoner, når Ås og Vestby internasjonale Folkedansgruppe øver til "Gresk kulturkafe".

ÅS: Lørdag skal Oasen kafe ved Ås Kinoteater omdannes til "gresk taverna", med greske folketoner, fetaost og gresk folkedans. Alt dette i regi av Ås Internasjonale Kvinnegruppe, samt Ås og Vestby internasjonale folkedansgruppe.
Mandag kunne en fornemme lukt av svette og danseglede i første etasje på Gamle Åsgård skole. Greske Aleka Theophilakis ledet den internasjonale folkedansgruppen gjennom greske dansetrinn, akkompagnert av kassettspiller og høye instruerende utrop fra Theophilakis. Selv om noen av gruppens trinn var en smule vaklende, og selv om symmetrien i danserekken til tider ville fått en geometrilærer til å rødme, var det tydelig at føttene var ført av en voldsom livs- og danseglede.

Internasjonal

- Dette går bra. De er veldig positive, sier Theophilakis fornøyd.
Hun forklarer at mange av gruppens medlemmer har reist i Hellas, og fått en aha-opplevelse av den greske musikken, kulturen og dansen.
- Men greske folkedanser er ganske krevende. Det er mange kombinasjoner av forskjellige trinn og rytmer, blant annet en lang-kort-kort rytme, sier hun.
Theophilakis forteller at det ikke er noe typisk fasit-svar på hvordan en gresk folkedans skal være. Dette fordi dansen er ganske internasjonal:
- Den har islett av danser fra forskjellige folkegrupper, mye fordi hjemvendte grekere som var i landflyktighet har tilført dansen ting fra områdene de har kommet hjem fra, sier Aleka Theophilakis.

Sosialt

Kvinnegruppen skal brødfø publikummet på Oasen med ekte gresk mat. Fra en gresk restaurant i hovedstaden kommer to musikere som skal gi dansen toner med gitar og bouzouki, et luttliknende instrument som burde være ukjent for de fleste nordmenn. Stemningen vil med andre ord være komplett.
- Den greske dansen er veldig sosial - alle kan delta, sier Theophilakis, og legger til at barnepass er et fremmedord i det greske språket:
- Grekerne er tålmodige med barn og eldre, de er jo en del av samfunnet de også. Barna får være med, de blir ikke satt igjen hjemme når foreldrene drar på fest. På grunn av klimaet lever grekerne mye i friluft og det oser av sosialt liv på gater og gårdsplasser, sier hun stolt.
Hun forklarer videre at dansen skal føres an av en førstedanser. I noen danser er gruppen i sin helhet midtpunktet, mens andre ganger er det førstedanseren som dominerer, med improvisasjon og rop.
- Det er alltid en dyktig danser som leder gruppa, og førstedanseren kan gjøre mange sprø ting. Man skal ha et ganske bra selvbilde for å være førstedanser, ler hun.
- Og du skal være førstedanseren?
Aleka Theophilakis smiler litt brydd:
- Jeg prøver å oppmuntre de andre i gruppa til å markere seg. Et formål med dansekurset jeg fører, er å få folk til å stå fram, sier hun