Aldersgrense på solarium skal hindre kreft

LEGG FOR Å TA SOL: I juli 2012 blir det aldersgrense for å ta solarium. Lea Reiff(17) fra Kolbotn tror dette vil medføre at mange under 18 vil gå til verks for å anskaffe seg falsk legitimasjon. FOTO: ODA CECILIE VALVATNE ORDING

LEGG FOR Å TA SOL: I juli 2012 blir det aldersgrense for å ta solarium. Lea Reiff(17) fra Kolbotn tror dette vil medføre at mange under 18 vil gå til verks for å anskaffe seg falsk legitimasjon. FOTO: ODA CECILIE VALVATNE ORDING

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

KOLBOTN: Regjeringen vedtok nylig at det fra og med 1. juli 2012 vil være aldersgrense på bruk av solarium i Norge. Snart må du ha fyllt 18 år for å kunne ta i bruk solsengene.

Til tross for at hun blir sponset av Brun og Blid, anser Lea Reiff seg som langt ifra avhengig av solarium. Den 17- år gamle bloggeren fra Kolbotn synes det er opp til hver enkeltperson hvor mye sol man ønsker å ta.

- For meg spiller ikke aldersgrensen noen rolle, jeg klarer meg uten, og så blir jeg 18 år i august, sier hun.

Verst for de yngste

Av alle ungdommer tror Lea det er 14-15-åringer som i størst grad vil merke den nye aldersgrensen som inntreffer til sommeren. De som er i det hun selv definerer som ”fjortis- fasen”.

- De som er noen år eldre har nok litt mer forståelse for hva slags helsefarlige konsekvenser det kan få å ta mye sol, sier hun.

Lett å skrape legget

Lea tror at falsk legitimasjon fort kan bli en konsekvens av den nye aldersgrensen.

- For de som er født i 94 er det lett å skrape om firetallet til et ett- tall, sier hun.

Hun tror også de som er noen år yngre vil finne løsninger til å anskaffe seg falsk legitimasjon.

Burde informeres i skolen

17-åringen er overbevist om at en større informasjonskampanje ville gjort ungdom mer bevisste på hva slags konsekvenser det kan få å ta sol.

- Man hører jo at det er farlig, men ikke hvor farlig det er, sier Lea, som tror harde fakta ville hjulpet for å holde ungdommer unna solariene.

Hun understreker at ungdom burde opplyses gjennom skolen for å lære om de alvorlige sidene ved UV-stråling.

- Vi lærer jo tross alt om konsekvensene ved alkohol og narkotika fra tidlig av, påpeker hun.

Tiltaket skal hindre kreft

På departementets hjemmeside uttaler helse- og omsorgsminister Anne- Grete Strøm- Erichsen(AP) at målet med aldersgrensen er å få til en holdnings- og adferdsendring blant befolkningen. Hun understreker at de var nødt til å reagere på stadig økende solariebruken blant unge.

- Det er viktig å sette verk i tiltak slik at færre får kreft. Til tross for holdningskampanjer bruker stadig flere unge solarier, noe som innebærer en betydelig økt risiko for hudkreft, sier statsråden.

Ignorert av helseministeren

Thorbjørn Frantzen, daglig leder i Brun og Blid anklager regjeringen for å nekte å lytte til ny forskning som konkluderer med at dagens unge har for lite D- vitamin.

- D-vitamin forebygger mange sykdommer, og det tar kroppen best opp gjennom sol og solarium, om man da ikke spiser halvannen kilo fisk hver dag, sier han.

Videre forteller Frantzen at landets fremste kreftforskere anbefaler dagens unge moderat bruk av solarium, fordi det er lite sol i landet.

- Disse anbefalningene har helseministeren rett og slett ignorert, sier Thorbjørn.

Må bemannes på heltid

Den daglige lederen er ennå ikke sikker på hva slags konsekvenser den nye aldersgrensen vil ha å si for Brun og Blid. Det eneste som er bestemt er at solariumene må være kompetent betjent fra 1. januar 2014. 

- Det betyr at mange mennesker først må læres opp, og disse må være på solsentrene i hele åpningstiden, sier han. 

Frantzen konkluderer med at flere solsentre vil gå konkurs da kostnadene vil bli for store som en følge av vakthold. 

Artikkeltags