Det finnes hjelp

USIKKER: Anne Marte Grøholt (18) fra Ytre Enebakk vet ikke hvilken utdanning hun vil ta FOTO: BRAGE SØDERHOLM

USIKKER: Anne Marte Grøholt (18) fra Ytre Enebakk vet ikke hvilken utdanning hun vil ta FOTO: BRAGE SØDERHOLM

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL
FOLLO: Om ikke lenge må elever på videregående skoler ta stilling til videre utdanning. Mange er ennå usikre, men heldigvis finnes det hjelp å få.
 
Anne Marte Grøholt (18) fra Ytre Enebakk går i tredjeklasse på musikklinjen på Ski videregående. Neste år vil hun inn i Forsvaret, men deretter er hun usikker.
 
– Jeg stresser ganske mye fordi jeg ikke vet hva jeg vil. Jeg har ikke lyst til å bli 50 år og ennå ikke ferdig utdannet, forklarer hun.
Grøholt føler det forventes at man skal være ferdig med utdanningen sin i midten av 20-årene. Mange mener hun burde bli lærer, men hun har ikke troen på det selv.
 
Veiledning har hun imidlertid ikke tenkt på.
– Det kan godt være det har noe for seg. Det hadde sikkert vært fint med litt hjelp til å finne ut hva jeg kan passe til. Da kommer det sikkert frem en del forslag jeg ikke har vurdert, vedkjenner hun.

Selvinnsikt er viktig

Mette Manus har holdt på med privat karriereveiledning siden det først kom til Norge, i 1991. Nå driver hun Manus Motivasjon i Sandvika og er også en av de fire faste jobbekspertene i Aftenposten. Hun mener det er viktig å være ærlig med seg selv for å finne ut hva man virkelig vil.
 
– Det er masse en kan gjøre på egenhånd. Jeg ville tenkt over mine interesser og hva jeg likte å gjøre som barn. Å bli trygg på hvem du er har mye å si for å føle seg tilfreds og å velge riktig, smiler hun.
 
Videre forklarer hun at det er viktig å sette seg skikkelig inn i hva de forskjellige studiene innebærer, for eksempel hva de inneholder og hvor de finnes. Hun mener at selvinnsikt og informasjon er essensielt.

Burde hatt veiledning i det offentlige

– Det koster en dyr jakke, kan du si. Karriereveiledning burde vært gratis, men vi som holder på med det må også leve. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra tilfredse kunder som føler de har fått sortert ut en del, forteller hun.
 
Manus mener rådgivningen i det offentlige er kommet langt, men at den kunne blitt mer personlig.
 
– Alle burde få personlig veiledning, og vi burde hatt det i det offentlige. Imidlertid er det sånn at det utdanningsinstitusjonene i dag tilbyr ofte er rettet mot de områdene studentene allerede er innenfor, og det kan da bli problematisk å se utenfor de rammene, påstår veilederen.

– Man har tid på seg

Selv om opp i 60-årsalderen oppsøker veiledning, er det flest ungdom i overgangen mellom videregående og studier som kommer til dem.
 
– Det finnes de som tar seg et år fri, i Forsvaret eller på folkehøgskole som allikevel ikke har funnet ut hva de skal bli. Da kan det være fint å rådføre seg med en objektiv person som kan belyse alle muligheter, for ikke å snakke om å få høre at man har tid til å tenke, sier hun.
 

Manus oppmuntrer til sist med at alle kan gå i flere retninger, det er ingen som egner seg til kun en ting.

Artikkeltags