Gå til sidens hovedinnhold

Finest på face

Artikkelen er over 9 år gammel

FOLLO: Du sitter foran speilet og ser bare feil. Nesa er for stor, munnen for smal... og er ikke det ene øyet litt større enn det andre? I neste øyeblikk logger du på Facebook, og hva finner du? Norges fineste 96-ere smiler prikkfritt mot deg.

De fleste sliter med selvbildet i puberteten, men har skjønnhetspresset blitt større med Facebook?

Mange har i det siste reagert på sider som «fineste 96-er» og «Norges fineste bikinikropp». Grupper der folk fritt kan legge ut bilder av attraktive tenåringer, og vedkommende kan bli stemt frem ved «likes». Den siste tiden har også en ny debatt begynt – hvor tidlig starter egentlig dette voldsomme jaget etter å se bra ut, når vi kan bla oss nedover på siden «fineste 99-er»?

 - Enkelte ting burde ikke på facebook

Vilde Askautrud (16) fra Drøbak har selv blitt stemt frem på slike sider. Hun er smigret, men mener selv at Facebook kunne klart seg uten slike «konkurranser» om beste utseende.

- Det er jo alltids koselig med positiv tilbakemelding, absolutt! Men jeg må si jeg har blandede følelser når det kommer til disse sidene. I starten virket det hele ganske uskyldig, helt til det tok av med «Norges fineste rumpe», og så videre, som er i overkant av hva som burde publiseres på Facebook, forklarer 16-åringen.

Fokus på det ytre

Vilde tror likevel ikke facebook har ført til et større skjønnhetspress blant unge jenter.

- Alle vil fremstå så pene som mulig på nettet, og det er nok dette som provoserer så mange, at Facebook har et så stort fokus på utseende generelt, mener Vilde.

Hun får heller ikke bedre selvtillit av likes, men forteller at det hjelper på humøret med hyggelige kommentarer.

- Alle blir jo glade av det, både på Facebook og i virkeligheten, smiler hun.

Misfornøyde jenter

Ingela Lundin Kvalem ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo har forsket på blant annet kroppsbilde og utvikling i ungdomstiden. Hun forteller at jenter ofte begynner å mislike seg selv og sin egen kropp i tenårene.

- Noen jenter blir mer misfornøyde når de får rundere former, gutter derimot blir ofte mer fornøyde når de blir høyere og får mer muskler, sier Kvalem.

Påvirkes av idealer

Hun fortsetter med å fortelle at ungdommers selvbilde blir påvirket av idealer, altså hvem de sammenligner seg selv med.

- Hvis de har medias tynnhets-/muskuløse ideal er de mer misfornøyde enn hvis de har et ideal som er nærmere dem selv, som for eksempel foreldre eller venner, forklarer hun.

Kvalem tror facebook og sosiale medier har ført til at utseende-fokuset har blitt større.

- Jo større sammenligningsgrunnlag vi får, og jo større sosial verdi utseendet får i vårt samfunn, jo viktigere blir det, avslutter Kvalem.

Fire på face

Vi har spurt fire på face om hva de synes om «Norges peneste»-gruppene og hvordan de tror Facebook påvirker selvbildet og selvtilliten vår.

Hanne 17 år:
- Noen av de jentene eller guttene har sikkert skyhøy selvtillit, mens andre ikke har det. Jeg mener at alle har sin egen skjønnhet og alle har et fint utseende - fordi det er unikt. Ingen ser ut som deg og meg, det er noe man burde være stolte av! Disse gruppene er teite og unødvendige. Det positive med alt det her, er at hvis man får mange likes og kommentarer på bildene sine, så blir man jo kjempeglad og får bra selvtillit.

Amalie 17 år:
- Jeg syns ikke det er riktig at folk blir "belønnet" og dømt etter hvor pene de er. Jeg tror Facebook påvirker folk mer enn man egentlig tror. De fleste på Facebook er ganske opptatt i å få "likes" i alt mulig. I tillegg er det enkelt å sammenligne seg selv med andre, spesielt i utseende og popularitet.

Per-Kristian 18 år:
- Jeg syns det er uforsvarlig at de gruppene med barn under 13 og 15 skal få være på Facebook, fordi jeg tror det øker presset på de unge, veldig. Angående Facebook og selvtillit tror jeg det har mye å si for noen, spesielt unge, og mindre å si for andre. Det virker som om folk har begynt å bry seg mer og mer om "likes" og kommentarer, enn personlighet og selve mennesket.

Eirik 18 år:
- Jeg syns det er ganske rart egentlig, hvert fall når man begynner å gå ned på "Norges fineste 99'er". Jeg tror det påvirker mange ganske sterkt. Fordi folk kan kommentere mye rart, selv om det bare er for kødd, så tror jeg hvert fall de som er yngre kan få flere "lite gjennomtenkte" kommentarer, og for mange er det som skjer på Facebook minst like ekte som det som skjer når man henger med venner.

Hva mener DU? Gi oss din mening i kommentarfeltet under.