Gå til sidens hovedinnhold

- Gaming har mange positive sider

Artikkelen er over 9 år gammel

SON: Man hører ofte negative ting om spilling og hvordan det kan ødelegge menneskers liv. Men er det alltid like ille? Stian har spilt i mange år og føler at spillingen bare er godt for han.

Stian Engerud (17) er en av mange gutter som bruker deler av fritiden sin på ulike spill. Han tror spesielt gutter synes at gaming er “fett” på grunn av måten jenter og gutter er skrudd sammen på:


- Helt siden jeg var liten gutt har jeg likt action og spenning, mens jeg har fått mer inntrykk av at jentene likte å holde på med dukker og sånne leker.

Son-gutten er overbevisst om at gutter spiller mer enn jenter på grunn av kjønnsroller i samfunnet.

Sosialt

Selv spiller han spill som “Battlefield 3” og “Final Fantasy”.


- Det er to veldig forskjellige spill, og du får prøvd mye variert når du spiller dem, sier han.

Stian bruker ofte gaming som en unnskyldning for å ha guttekveld:


- Gaming er ikke så usosialt som folk skal ha det til, det er ofte jeg og kompiser møtes og spiller sammen. I tillegg så spiller vi jo mot andre online, forklarer han.

Har blitt bedre i engelsk

Han mener også at gaming har mange positive sider ved seg som kan tas med videre i livet:

- For å kunne spille fullt ut, må man ha mye konsentrasjon, de forskjellige spillene kan kreve ganske mye av deg. Noen spill kan du spille bare for å ha det gøy, men det er mange spill hvor du må være fokusert for å kunne konkurrere og delta. 

17-åringen legger til at grunnen til at han er så god i engelsk som han er i dag, er på grunn av spill som er online. Her må han kommunisere på et annet språk enn morsmålet sitt for å kunne delta i samtalen.

Behandler spillere

Hélène Fellman er utdannet barnevernspedagog og driver egen praksis som terapeut. Hun behandler blant annet personer med problemer knyttet til spilling.

Folk spiller av mange ulike årsaker, den viktigste er at de vil ha det gøy.

- Spill er en lek, og folk liker å leke. Spill kan også være sosialt, og handler ofte om lagspill og samhandling. Det åpner for fantasi og er spennende. I tillegg er det å spille en adspredelse fra folks hverdag, sier hun.

Større spillutvalg

Hun legger til at mange spiller kort og godt fordi det i dag er et stort utvalg av gode spill med god grafikk, musikk og handling. Fellman har merket en endring i spillemønsteret de siste årene.

- I dag er det mye mer å velge mellom enn for bare noen få år tilbake. Folk spiller flere typer spill og finner spill etter humør og dag, utdyper hun.

Terapeuten ser en rekke positive sider ved spilling:

- Det er gøy, sosialt og lærerikt og det er også emosjonsregulerende. Hvis man kjeder seg, eller er lei, kan spilling gjøre at man kommer i bedre humør og blir inspirert. Spilling er derfor en god ting å ha i livet for mange. Men nettopp dette er faktorer som også kan skape problemer i forhold til spilling.

Kan bli en virkelighetsflukt

Hun understreker at problemer knyttet til spill først og fremst handler om individet og ikke spillet, og hun liker ikke å bruke begrepet spilleavhengighet.

- Ting kan bli vanskelig når folk prøver å løse personlige problemer ved å ty til spilling. Da er det likevel ikke selve spillene som er problemet, men måten den enkelte spiller bruker det på, påpeker hun.

Den mest sårbare gruppen for problematisk spilleadferd er unge, i følge eksperten. 

Hva mener du om temaet? Er gaming mest positivt eller negativt? 
Si din mening i kommentarfeltet under!