OPPEGÅRD: Skaper spill vold? Det er mye uenighet rundt dette spørsmålet. Selv om det er mange voldelige spill der ute, har ikke forskere kunnet bekrefte påstandene om at vi påvirkes av slike spill.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Sindre Worren (18) fra Oppegård tror ikke at man blir voldelig av å spille. Selv spilte han en del på ungdomskolen, men sier nå at han har vokst fra det.
- Jeg har ikke vært spill-avhengig, men noen av kompisene mine har vært på nippet, sier 18-åringen.


- De som er oppegående og sosiale har ikke noe behov for å isolere seg med spill, forklarer han.

Sindre forteller at det er lettere å bli godtatt i den virtuelle verden enn i den virkelige, derfor tror han at de som ikke har et godt sosialt liv har lett for å drukne i spillet.

Omvendt virkning

Gutten fra Oppegård mener at virkningen har omvendt rekkefølge; at det er heller de som er voldelige som spiller voldsspill enn spillene som gjør ungene voldelige.

- Spilling er helt greit så lenge de som spiller har forstått forskjellen mellom videospill og virkelighet. Jeg tror ikke at en tolvåring tar skade av å spille Call of Duty, forteller Sindre.
Kinoloven

Oppegård-gutten forteller om en undersøkelse. De fant ut at ungdommer som gikk på kino og så actionfilmer og voldelige filmer gjorde mest kriminelle handlinger.

- Det kom frem at det egentlig var omvendt. De som ikke ville være hjemme på grunn av mishandling hang på kinoen, og gjorde også kriminelle handlinger, påpeker han.


- Jeg tror ikke at spill har noen særlig virkning på en så lenge du ikke har noe å slite med fra før, konstaterer 18 åringen.

Fotball eller gaming?

- Jeg stiller gaming på lik linje med fotball. Det er sosialt til en viss grad, og så lenge det ikke går ut over helse synes jeg at det er kjempeflott, sier Sindre.
Oppegård-gutten sier at om du isolerer deg fra omverdenen og ikke bryr deg om vennene dine fordi du bare skal spille fotball, blir du ikke mer populær i vennegjengen kun på grunn av at du driver med fysisk aktivitet.

- Man blir mer aggressiv på en fotballkamp enn ved å spille. I COD (Call of Duty) er det lite hissighet, og de som er hissige der er det nok fra før av, og ikke på grunn av spillet, legger han til.
 

Manhunt fikk skylden

Sindre tror at folk som allerede er voldelige kan hente inspirasjon fra spill. Han sier at i noen få tilfeller kan spillet trigge voldelig atferd, men at det da er noe annet som ligger bak.
- Det var noen åtteåringer som hadde drept et spebarn med en kjøttøks. De hadde spilt et spill som heter Manhunt, og alle mente at spillet hadde skyld i handlingene deres. Senere kom det frem at guttene hadde blitt mishandlet og slått, forteller Oppegård-gutten.

- Når det skjer forferdelige ting så har folk veldig lyst til å finne en forklaring blir det ofte første og beste alternativ, tilføyer Oppegårdgutten. 

Psykisk frisk?

Sindre liker å være føre var, og tenker at det kan være lurt at alle tar en liten psykisk test når de blir 18 for å understreke om det er lurt å spille voldelige spill eller ikke.

18-åringen mener at friske barn heller blir skremt av spill en voldelige.
- Jeg fikk mareritt om Bowser etter at jeg hadde spilt Mario da jeg var liten, smiler han.

Ikke spillene sin feil

Svein Mossige, ansatt ved Psykologisk Institutt forteller at oppvekst, forhold til foreldre og miljø har mye mer å si for atferden din enn spillene.

- Hvis man selv har blitt utsatt for vold i barndommen er det også mulig at man kan utsette andre for vold, sier han.

- Det er lett å trekke den slutningen at voldelige barn og unge er det de er på grunn av videospillene, men det kan vel så gjerne være bakgrunn og oppvekst som gjør at de blir tilbøyelige til begge deler, mener Svein.
Mossige forklarer at det er en årsak til at de kan bli voldelige og at de spiller videospill, men at det ikke er videospill i seg selv som gjør dem voldelige.


Voldelige spill som inspirasjonskilde

Han snakker også om at i noen tilfeller kan spillet være et sted å få ideer til voldshandlinger.

- Hvis man har den tilbøyeligheten i seg, er det mye inspirasjon å hente i en rekke ganske voldelige spill, tilføyer Mossige.

- Hvis det er noen spill som skal fremme vold mer enn andre så er det nok de hvor man går inn i roller og utfører voldelige handlinger som en ”person” på spillet, men det er ikke først og fremst spillene som gjør at vi blir voldelige, avslutter han.


Tror du spill kan gjøre deg voldelig?
Svar i kommentarfeltet under!