Allegra (16) vil at solariene skal legges ned

Allegra Farah Torstensen (16). Det er uenigheter om solarium er farlig eller godt for kroppen. Torstensen mener risikoen for kreft ikke er verdt det og at flere bruker solariene i feil mengde. FOTO: Eirin Orset

Allegra Farah Torstensen (16). Det er uenigheter om solarium er farlig eller godt for kroppen. Torstensen mener risikoen for kreft ikke er verdt det og at flere bruker solariene i feil mengde. FOTO: Eirin Orset

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

VESTBY: I følge en faggruppe ved Folkehelseinstituttet er det en kraftig økning av dødsfall på grunn av hudkreft i Norge. Fagruppen foreslår å legge ned solariene, melder TV 2.

16 år gamle Allegra Farrah Torstensen fra Vestby er redd for hudkreft og synes forslaget er bra.

–Etter å ha lest flere artikler om kreft av solarium, har jeg blitt sterkt i mot det og sluttet å bruke det. Flere bruker solarium for mye og etter min mening har ikke brunfarge så mye å si. Jeg har jeg ikke noe i mot at solariene legges ned.

Kreftforsker, Johan Emilian Moan er en av dem som er uenig i forslaget.

–Solariene er ikke skyld i så mye galt som mange mener. Vi får antakelig mer godt enn skadelig av dem, som D-vitamin, endorfiner og mye mer, sier kreftforskeren.

Solarium legges ned

Forslaget om å legge ned solariene får blandet mottakelse blant de Østlandets Blad har snakket med.

Torstensen synes kreft er skremmende og at det ikke er verdt å risikere en så farlig sykdom bare for å bli brun på kroppen.

–Det er skremmende å høre at det er en høy kreftrisiko. Jeg kommer aldri til å legge meg i en solarium-seng.

Hun mener nedleggelse ikke hadde vært nødvendig dersom alle bruker det riktig, men hun forteller at slik er det ikke.

–Mange bruker solarium alt for mye i ung alder. Jeg synes nedleggelse er et bra alternativ for å få slutt på det, sier Torstensen.

Julie Andersen (17) fra Drøbak, mener det er dumt å legge ned solariene.

–Jeg vil tro at det er kjipt for dem som opplever økt selvfølelse ved at de er brune. Solarium er også et kjapt og enkelt tilbud når det gjelder brunfarge, og det er klart at mange, inkludert meg selv, ønsker en brun hudtone.

Johan Emilian Moan mener også at solariene ikke burde legges ned.

–Vi trenger solariene, spesielt her i Norge hvor vi ikke får så mye sol som i mange andre land.

Solarium er bra for oss

Moan mener dersom man bruker solariene riktig og ikke brenner huden, er ikke kreftrisikoen større enn om man soler seg. Det er mest fordeler, som blant annet D-vitamin som nordmenn trenger.

–Vi er lyse her nord fordi vi trenger mest mulig sol inn i kroppen, sier kreftforskeren.

Moan forteller at flere sykdommer har godt av sol eller solarium i ikke for store doser som for eksempel Multippel Sklerose.

Han forteller også at bruken av solarium har økt kraftig fra 1990-tallet og frem til i dag, blant unge. Han legger til at tallene på hudkreft hos de yngre har gått litt ned.

–Flere eldre personer får påvist hudkreft enn yngre, og blant eldre øker forekomsten. Vi vet at flere yngre bruker solariene enn eldre. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor solariene skal få skylden forhudkreften kreften.

Solarium er kreftfremkallende

Avdelingsleder for stråling og kjemikaler ved norsk folkehelseinstitutt, Gunnar Brunborg, er uenig med Moan. Han mener solarium er meget kreftfremkallende.

 –Solarier regnes som kreftfremkallende fordi huden eksponeres for UV-stråler som vi vet kan gi kreft.

Han bekrefter det Johan Emilian Moan sier om at solariene gir kroppen blant annet D-vitamin, som er bra, men han mener fortsatt ulempene er større.

–Fordelene oppveies etter mitt syn av ulempene, som er økt samlet eksponering og økt risiko for hudkreft.

Drøbaksjenta er ikke skremt av alt som blir skrevet i media om kreft av solarium. Hun mener at dersom risikoen hadde vært så stor, ville det ikke vært lovlig før heller.

–Det er jo slik at man forsker på ting over tid, men jeg vil tro at solarium er grundig forsket på før det ble lovlig i Norge, påpeker Andersen.

Nye lover for solarium begrenser ikke bruken

1. juli 2012 ble det vedtatt en ny lov om at solariene skulle få 18-årsgrense.

Andersen tror ikke dette har begrenset bruken av solarium blant de mindreårige.

–Jeg tror ikke dette har hjulpet siden det ikke er vakter på de fleste solstudioene, sier hun.

Torstensen er enig og forteller at flere av hennes venninner som er under 18 bruker solarium selv om det er ulovlig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken