Gå til sidens hovedinnhold

Dataskjermen er den nye fotballen

Ungdommen rømmer fra idretten

Artikkelen er over 5 år gammel

Stadig flere ungdommer slutter med idrett. Erstatningen er fort på en skjerm.

SKI/HAMAR: Sammen med 5300 andre, sitter 16-åringene Lars Østby, Magne Viksmo Lie, Vegard Edvartsen og Sindre Engøy i en av verdens største skøytehaller, Vikingskipet i Hamar.

De skal bruke fem dager på verdens nest største datatreff – The Gathering.

– Dette er jo for opplevelsens skyld. Det er mye folk, konkurranser og noe vi tenkte vi bare måtte prøve en gang, sier Østby.

Dette er første gang han og kompisene er på The Gathering, men dataspill har de drevet med i utallige timer før.

– Det varierer jo selvfølgelig hvor mye jeg spiller, men hvis jeg først setter meg ned kan jeg spille i fem timer i strekk. Det blir fort noen timer i uka.

Stadig flere ungdommer gjør som Østby og vennene hans - bruker fritiden på dataspill.
Færre ungdommer bruker fritiden på organisert- og uorganisert idrett.

Mer fritid på dataspill

Tall fra Akershus Idrettskrets viser at stadig færre ungdommer mellom 13 og 19 er med er på organisert idrett.
I 2004 viste tall fra idrettslagene i de syv Follo-kommunene at 80 prosent av befolkningen mellom 13 og 19 var aktive i idretten.
9 år senere er andelen 62 prosent – en nedgang på nesten 20 prosent.

Størst nedgang er det i Ås. I 2004 var 91,5 prosent av de mellom 13 og 19 i kommunen aktive i idrettslag. I 2013 var det 46,5 prosent, nesten en halvering av tallet fra 2014.

Tidspruksundersøkelsene til Statistisk sentralebyrå viser at dagens 16-19-åringer har fått mer fritid, og mange bruker den på å spille dataspill. Av guttene svarer 36 prosent at de bruker fritiden på dataspill, 13 prosent mer enn i år 2000. Av jentene svarer syv prosent at de bruker tiden på dataspill, to prosent mer enn i 2000.

Blir litt kjedelig

Østby er en aktiv svømmer, og tilbringer ti timer i uken i en svømmehall. Engøy, Edvartsen og Viksmo Lie har derimot trappet ned, og sluttet med idrett.

– Idretten blir litt kjedelig etter hvert, i tillegg til at det er mye press på deg. Det er jo et krav om å møte opp på trening og bli god. Jeg tror idretten liksom tar over fritiden til folk, sier Østby.

De fire guttene har alle over 100 forskjellige spill lastet ned på datamaskinen og fritiden går fort med på å spille.

Møter kompiser

Ipsos MMI spurte i fjor 500 gutter i alderen 12–17 år om deres forhold til dataspill. 60 prosent svarte at de spiller mellom to og fire timer dataspill hver dag. 15 prosent sa de daglig brukte mer enn fire timer på dataspill.

– Når du ikke har så mye å gjøre er det jo lett å sette seg ned foran skjermen og spille. Der møter jeg kompiser og gjør noe morsomt istedenfor å kjede meg eller henge utenfor butikken, sier Østby som mener det er særdeles få ungdommer som ikke spiller data- eller TV-spill.

– Det hadde nok vært bedre å brukt fritiden på å spille fotball, men det er mer stress å ringe alle kompisene og samle de. Her (på dataspillet, journ. anm.) møter du kompiser og kan ha det morsomt med dem der.

For Østby og kompisene blir ikke dataspill en erstatning for idretten, mer noe som får tiden til å gå.

– Dataspill er jo stimulerende, og man lærer faktisk ganske mye. Jeg synes det er en helt fornuftig måte å bruke tiden min på, avslutter Østby.

Kommentarer til denne saken