Vil gjøre røyk og snus mindre attraktivt

Slik vil den nye embalasjen for snus og røyk se ut. FOTO: NTB SCANPIX

Slik vil den nye embalasjen for snus og røyk se ut. FOTO: NTB SCANPIX

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

FOLLO/ÅS: Regjeringen vil i slutten av måneden sende ut høringsforslag om standardisert, nøytral og reklamefri embalasje for alle tobakksprodukter i Norge.

En visstnok kjedeligere hverdag er i vente for røyk- og snusforbrukere dersom helse- og omsorgsminister Bent Høie får gjennomslag med sitt nye lovforslag. Han ønsker å innføre det samme som Australia innførte allerede i 2012, og flere europeiske land er i ferd med å gjøre det samme.

Det dreier seg om en ny standardisert innpakning for alle tobakksprodukter som skal selges i Norge, og designet skal være frastøtende og uoppfordrende. Ikke alle er like enige i forslaget av flere ulike årsaker.

– For min del ser jeg helst at forslaget ikke får gjennomslag. Designet på snusboksen min har ikke noe å si for mitt forbruk, men jeg ser for meg at det kan bli lett å ta feil enten i butikken eller blant andre brukere, når alle ser helt like ut, tror Martin Røkholt.

Mange vil si seg enig i at flere av røyk- og snusprodusentene som opererer med svært innbydende og designfokuserte produkter, kan ha innvirkning på unge ved førstegangsbruk. Noen produsenter har også egne serier med innpakninger spesielt designet for kvinner med rosa farger og løkkeskrift.

– Det er klart designet spiller en rolle hos folk flest, men for meg i heller mindre grad. Jeg tror det høye forbruket hos de unge skyldes at snus er blitt "in", så jeg vet ikke om det nye designet vil ha sin virkningskraft, fortsetter han.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener at tobakksprodusentene appelerer til kultur og identitet for å tiltrekke kunder da det ikke finnes noen fornuftige argumenter for bruk av produktene, og hevder at unge er særlig utsatt.

Høie mener også at store deler av markedsføringen av tobakksprodukter er rettet mot barn og unge, og ønsker en umiddelbar stopper for dette.

Med den nye endringen kommer også helseadvarselen på pakningen til å bli mer drastisk. Istedet for at det står "kan være helseskadelig", vil det nå stå, "er helseskadelig".

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken