— Det er alltid hasj på hjemmefester

ILLUSTRASJONSBILDE: 17,5 prosent av ungdommene fra Frogn, Vetsby og Ås sier de har røyket hasj de siste 12 månedene på Ungdata sin spørreundersøkelse fra 2014. Flere ungdommer mener hasj er blitt vanlig å røyke. FOTO: privat

ILLUSTRASJONSBILDE: 17,5 prosent av ungdommene fra Frogn, Vetsby og Ås sier de har røyket hasj de siste 12 månedene på Ungdata sin spørreundersøkelse fra 2014. Flere ungdommer mener hasj er blitt vanlig å røyke. FOTO: privat

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

FOLLO: Flere videregående elever i Follo mener hasj er blitt en trend og at de alltid finner hasj på hjemmefester. Ungdomsundersøkelsen til Ungdata fra 2014 viser at gjennomsnittet for hvor mange som har brukt hasj fra Frogn, Ås, Vestby og Oppegård ligger på 17,5 prosent. Mens gjennomsnittet i Norge er ni prosent.

— Det er flere og flere jeg kjenner i Follo som prøver ut narkotiske stoffer, sier "Martin" til ØB.

Han ønsker å være anonym.

— Det er alltid noen som røyker flere gram hasj på festene jeg har vært på.

Marte Wiger fra Solbråtan røyker ikke selv, men er enig i at hasj er blitt vanlig på fest for mange. Hun er uenig i påstanden om at det skjer på alle hjemmefester, men bekrefter at det skjer ofte.

— Å røyke hasj er blitt mer normalt, sier hun.

Hasj er bedre enn alkohol

"Martin" uttaler at hasj er bedre enn å drikke på fester. Han forteller at det er veldig normalt å bruke det, og at både jenter og gutter tar i bruk det narkotiske stoffet.

Man blir veldig ofte tilbudt og da er det vanskelig å takke nei, synes han.

Han mener det ikke er gruppepress, men at det er blitt en så normal ting å gjøre. Det får det til å virke ufarlig, i tillegg til at det gir deg en deilig opplevelse som du ikke vil takke nei til.

Lett å få tak i

En annen gutt, "Jesper", som også tar hasj når han har mulighet, forteller at hasjen er utrolig lett å få tak i.

Alle har kontakter og siden det er veldig mange som røyker hasj, er det enda lettere. Alle kjenner en som kjenner en annen og sånn fortsetter det.

"Jesper" forteller at man ofte bare kan gå en tur innom Mc Donalds for å finne personer som selger noen gram. Han legger til at det ikke er dyrt heller.

Det koster ca 100 kr per gram og jeg pleier røyke ca 1,5 gram på en kveld. Altså blir det bare 150 kroner.

Follo politidistrikt forteller de er fullt klar over at det selges hasj utenfor Ski storsenter og at de ved flere anledninger har aksjonert i området ved Mc Donalds.

I ungdomsundersøkelsen med videregående elever svarer 53 prosent at de kan få skaffet hasj.

Flink til å skjule hasj-bruken

"Martin" og "Jesper" tenker på at det er ulovlig, men de slutter ikke av den grunn.

Vi er flinke til å skjule det vi driver med.

"Jesper" forteller at han ikke snakker om dette offentlig og at han bare røyker på hjemmefester eller der det ikke er så stor risiko for at politiet skal se ham.

Politiet gjør hva de kan for å forebygge

Seksjonsleder for forebyggende avdeling ved Follo politidistrikt, John Erik Veseth, forteller at de har satt i gang mange tiltak for å forebygge hasjbruk blant ungdom i Follo.

Vi besøker skoler og forteller hva narkotika gjør med deg. Vi har spesielt opplegg for de som går i 9.klasse, men vi besøker også videregående skoler.

Veseth forteller at de går rundt på skolene og har en god dialog med elevene. Han påpeker at de ikke er ute etter å ta ungdommen, men å hjelpe dem til å ta riktige valg.

Vi vil lære ungdommen hva hasj medfører og hvilke konsekvenser det kan få.

Politimannen forteller at flere ungdommer ikke er klar over at de lar seg påvirke av hasj-bruken.

Vi pleier å si at man kommer inn i en "hasj-boble" etter man har begynt å røyke. Det går ut på at man ofte endrer atferd. Oppførselen blir annerledes, spesielt når det kommer til skoleinnsatsen. Flere mister motivasjonen og i verste fall dropper ut av skolen.

Den ene gangen er nok

Flere av de ØB har snakket med er ikke redde for å bli påvirket av bruken.

Jeg røyker bare en gang hver andre måned eller sjeldnere, så jeg vil ikke rammes av konsekvensene, mener de to guttene som røyker på fest.

Veseth er veldig tydelig på at det som bare er én gang hver andre måned eller sjeldnere, ofte blir flere ganger, selv om man ikke hadde tenkt det. Han anbefaler alle å holde seg unna stoffet selv om man tenker at det bare er én gang.

Artikkeltags